Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близнашки: Докато я има Българската академия на науките, ще я има и българската нация
Автор: Екип Burgas24.bg 08:41 / 15.10.2014Коментари (0)398
©
Българската академия на науките е фундаментална институция, която крепи устоите на българската държавност, заедно с Българската армия, с българските читалища и с всички институции, които стоят в основата на българската духовност, просвещение, наука и бъдеще. Това каза премиерът проф. Георги Близнашки в приветствието си по повод 145 години от създаването на Българското книжовно дружество, чиито приемник е Българската академия на науките. Юбилейната годишнина беше отбелязана с тържествен концерт в Софийската опера и балет.

"Докато я има Българската академия на науките, ще я има и българската нация", подчерта в словото си министър-председателят, който посочи, че БАН е една от най-старите институции на новата българска държавност.

"Никак не е случайно обстоятелството, че свързвам Българската академия на науките с националната ни държавност, защото винаги съм имал дълбокото убеждение, че основното предназначение на Академията е да провежда държавната политика в сферата на науката и научните изследвания", каза проф. Близнашки.

Премиерът припомни, че със създаването на Българското книжовно дружество преди 145 години е поставен фундаментът, върху който поколения българи изграждат бъдещето на Родината ни.

"Без тези настоятелни, последователни усилия, днес нямаше да търсим своя център на науката и на духа в Българската академия на науките", подчерта министър-председателят и изрази благодарност към учените, които, въпреки трудностите, продължават да защитават фундаменталните си постижения и традиции и да търсят и намират решенията, от които държавата днес има най-голяма потребност.

"Решенията, които се базират на научния опит и постижения, имат много повече връзка с реалността, отколкото всяка политическа конюнктура", допълни проф. Георги Близнашки.

Министър-председателят беше категоричен, че политиците и държавниците са длъжни да се вслушват в гласа на познанието, на което поклон отдава и самият български народ.

"Вие имате най-ценния измерим капитал - доверието на българите, които винаги са вярвали в науката, в доброто образование и в силата на духа. И тази жажда за познание ги е пазила и в най-тъмните векове на всяко потисничество", напомни още премиерът Георги Близнашки.

Той пожела на учените успех в усилията им да затвърдят и да развиват постиженията на българската научна и изследователска мисъл и ги призова за стоицизъм и за изследователска отдаденост.

"Както самите вие се налага да припомняте често напоследък - където са духът и знанието, там е и държавността", каза още проф. Георги Близнашки в приветствието си по повод 145 години Българска академия на науките.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: