Близо 260 000 безработни от уязвими групи са започнали работа

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
15:33 / 20.06.2022
455
Близо 260 000 безработни от уязвимите групи са започнали работа в резултат от дейността на Центровете за заетост и социално подпомагане (ЦЗСП) през периода 2015-2021 г. За същия период екипите на центровете са съдействали за включване в обучение на 12 180 души, а близо 63 000 безработни са получили услуги за активно поведение на пазара на труда, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Центровете за заетост и социално подпомагане са иновативна услуга за обслужване на хора от уязвими групи чрез предоставяне на пълния набор от услуги за заетост и социално подпомагане на едно гише. Към момента в страната функционират 76 ЦЗСП, в които всеки месец подкрепа получават средно около 60 000 безработни в зависимост от своите индивидуални потребности. Те получават услуги за интеграция на пазара на труда, социални и семейни помощи.

Основната цел на предоставяните услуги е превенция на социалното изключване и подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи, както и изграждане на плавен преход между пасивното получаване на помощи и включването в трайна заетост. Комплексните услуи се предоставят на безработни младежи, включително младежи с трайни увреждания, безработни младежи от социални заведения със завършено образование, продължително безрабони, безработни самотни родители, безработни над 50 г. или хора с основно или по-ниско образование и без професионална квалификация.

Служителите в центровете подпомагат и хора с увреждания, като ги насочват към подходящи социални услуги или включване в механизма лична помощ и оказват съдействие за здравното им осигуряване. Подкрепа получават и здравно неосигурените, които се нуждаят от болнично лечение.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).