Бойко Борисов припомни за газовата криза: Още падат сажди от небето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
14:53 / 10.12.2015
796
Премиерът припомни за газовата криза през зимата на 2008 г. Бойко Борисов използва повода за създаването на новия интерконектор с Гърция, за да подчертае, че не иска повече да се стига до такъв сценарий.

"Бях кмет на София и имаше опасност хората да бъдат оставени да мръзнат", заяви Борисов.

"Добре, че имаше мазут в старите котли, за да спасим положението. Още падат сажди от небето", пошегува се премиерът.

Той обяви, че държавата ще окаже пълна подкрепа за отчуждителните процедури, за които са отпуснати пари, както и за археологията.

"Днес не подписваме меморандум или надежди, имаме крайния срок - 2018 година да трансферираме газ. Ще си позволя да благодаря на няколко човека, като степенуването им няма значение, защото всеки е помогнал много. Първо благодаря на колегата Алексис Ципрас, че преди 2 месеца си стиснахме ръцете двете правителства да накарат нашите министри и компании да стартират реалното изграждане на интерконектора и от празни мечти десетилетия наред от днес да стане факт. Жан-Клод Юнкер - благодаря му, че той много присърце прие въпросите, когато му ги поставихме. Това е само началото на това, което сме планирали. Благодаря на Джон Кери - при неговото посещение на моята карта за газопреносните мрежи в региона си стиснахме ръцете, че България няма да бъде изолирана", заяви Борисов.

"След това и чрез посолството той си удържа на думата и моля посланика да му предаде нашите комплименти", добави премиерът.

Той заяви, че поздравява и колегите от РБ. "Никой не ми вярваше, че този интерконектор ще стане реалност. Правителството трябва да бъде поздравено за политическата си воля. От Анкара бяхме заклеймени, че България ще загуби всичко. Благодарение на нашите партньори имаме шанс действително да имаме добър газов разпределителен център "Балкан". Българската държава колкото повече газ пренася, толкова повече такси ще взима", каза още Бойко Борисов.

"Днешният ден е много специален и важен за всички нас, защото станахме свидетели на подписването на окончателното инвестиционно решение за окончателното инвестиционно споразумение за газова връзка между двете страни. С подписването му се дава реалният старт на този стратегически важен проект в областта на енергетиката. Той е стратегически за цяла Югоизточна Европа", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й, ще даде реална възможност за диверсификация на източниците за доставка на газ.

"През последните месеци имахме добър и конструктивен диалог, който даде възможност да стигнем до днешния ден. Благодаря на партньорите от ЕК за подкрепата която оказаха. Този проект е определен като такъв от общо значение. Предстоят много важни фази в изграждането на тази интерконекторна връзка. Съгласно пътната карта, която сме разписали с партньорите, проектът трябва да започне през месец октомври 2016 а в средата на 2018 да бъде дадена търговската експлоатация на този проект", каза още Петкова.

Източник: Блиц


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).