Бойко Рашков за АМ "Хемус": Прокуратурата да отвори папките и да внесе делото в съда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:41 / 16.12.2022
744
"Ако разследването в МВР (за средствата за АМ "Хемус“) е в напреднала фаза и приключва, и от 1 обвиняем броят им е нараснал на 9, няма ли главният прокурор да информира обществеността за паралелното разследване в Националната следствена служба, но там мишените са ръководни длъжностни лица от партия ГЕРБ. Повече от година и половина никаква информация не излиза от там. Ще ви кажа нещо много тревожно от кухнята. Изразът, който аз чух е - "надежда всяка тук за обвинителен акт оставете“.

Това заяви народният представител от "Продължаваме промяната“ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той отказа да се яви на разпит в прокуратурата и припомни, че през 2021 година вече е дал показания:

"Не ми е известно да има наказателно производство, по което аз да съм свидетел. Извършва се проверка за нещо, което съм казала по телевизията. Преди шест месеца посетих прокуратурата и казах това, което имах да казвам“.

"Спекулации са тези неща, които чухме от главния прокурор Иван Гешев. Той в момента с охота приглася на политическа партия ГЕРБ – тя го постави на поста, той се чувства задължен, както и неговият предшественик“, коментира Рашков пред bTV.

"Лично аз съм съдействал в най-голяма степен в разкриването на обстоятелствата за АМ "Хемус“. През 2021 година започнахме разследване за безобразията на ГЕРБ по изграждането на няколко лота. 1,2 млрд. лева са дадени на близки до ГЕРБ фирми – те са 15. Средствата са раздадени авансово. В разследването установихме, че от една банка тези авансови средства се изнасят. Ако главният прокурор е на мястото си, вместо да обвинява представител на една партия в грях, той къде беше в тези разследвания?“, посочи бившият министър на вътрешните работи.

"В прокуратурата е цялото досъдебно производство. Там има всичко доказателства, от които прокуратурата се нуждае. Да отворят папките и да внесат делото в българския съд“, призова Рашков.

"Главният прокурор вместо да хвърля вина, отговорност и да се опита да ме засегне, да обърне внимание на прокурорите за разследването. Прокуратурата има достатъчно работа и да докаже да спазва закона. Аз спазвам закона и съм изпълнил и гражданския си дълг, и служебния да информирам цялата общественост за строителството на АМ "Хемус“, както и за ремонтите на 400 язовира за 500 млн. лева. Аз няма какво да им кажа – въпросът е безсмислен. Достатъчно сътрудничех“, категоричен е депутатът от "Продължаваме промяната“.

Рашков допълни, че строителството на АМ "Хемус“ е започнало с пороци.

"Те строят без план, проекти и разрешения. Сега държавата е в паника какво да прави с това, което е незаконно изградено, за да не се разрушава. Има някакви псевдо договори. Такава е мъглата, че никой да не знае къде са. Една част от авансовите средства са разходвани от фирмите за частни цели. Лотовете от 1 до 3 има извършена строителна дейност, но при другите даже и трасето не е уточнено“, коментира той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (104):
29.03.2024 Багерите се връщат на АМ "Хемус"
25.10.2023 Борисов с важен коментар за строителството на АМ "Хемус"
24.08.2023 Девет са обвинените за присвоените милиони от АМ "Хемус"
20.07.2023 Гроздан Караджов показа нови документи по казуса АМ "Хемус"
12.03.2023 Шефът на АПИ: 500 млн. лв. ще струва ремонтът на 100 км от проверените
пътища
11.03.2023 Гл. секретар на МВР: В строителството е потъвал огромен държавен паричен ресурс, който не е ползван по предназначение
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).