Болниците няма да бавят пациенти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:17 / 22.09.2013
835
На болниците няма да им се налага да отлагат планови пациенти, ако касата приеме предложенията им за промени. Настояваме през следващата година на всеки три месеца да се прави мониторинг на разходите за хоспитализации и средствата да се пренасочват според пациентите, каза д-р Методи Янков, член на УС на Националното сдружение на частните болници. 

"В момента лечебниците имат финансови лимити и се притесняват, че при надхвърлянето им касата може да не им плати средствата. Ако са изразходвали средствата си за тримесечието, те отлагат планови пациенти за следващото. Ако касата приеме идеята им за промени обаче, няма да има нужда от това. Освен това ще се спази принципът парите да следват пациента. Идеята ще представи лекарският съюз при преговорите с НЗОК за следващата година", обясни д-р Методиев. 

От сдружението не искат и увеличение на цените на клиничните пътеки. Те предпочитат повечето средства за болнична помощ да се съхранят в резерв, който гъвкаво да се изразходва точно за финансиране на дейността им. С тях могат да се покрият и част от плащанията им за тази година, тъй като бюджетът на касата няма да стигне. Актуализация на бюджета на касата е почти сигурно, че няма да има и около 30% от сегашните им приходи ще се прехвърлят за догодина.

Промяна в здравноосигурителния модел обеща премиерът Пламен Орешарски междувременно. Идеята е до 2 години да се въведат частни фондове в здравната система. Един вариант е да се демонополизира здравната каса, а другият - да поемат надграждащ пакет, припомни д-р Нигяр Джафер, председател на парламентарната здравна комисия.

 Конкретният вариант ще се реши догодина. Заедно с това ще се въведе и задължителна здравна карта, която да казва нужния брой от болници, специалисти, аптеки по места. Успоредно с това ще има механизми, които да стимулират появата на нови структури, където е нужно и да ограничават появата на нови, където има по-голям брой болници, допълни д-р Джафер. Тя обясни, че политическа воля за това има.



Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Заради ремонти на АМ "Тракия": Реорганизират движението в този уч...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).