Борбата с коронавируса е предизвикателство, което крепи духа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
23:06 / 21.04.2020
1480
Лекари на първа линия в борбата с COVID-19 не са виждали близките си повече от месец. Много медици посрещнаха Великден в болничните отделения, съобщава БНТ и разказва историите на няколко от героите с белите престилки.

Д-р Даяна Ангелова специализира вътрешни болести в "Пирогов": "Грижи се за пациенти с COVID-19 в така наречения изолатор. 14 дни вместо у дома след работа се прибира в тази болнична стая. Нямаш никаква възможност дори да си легнеш на дивана - да си пипнеш възглавницата. Ето тези неща ти липсват, когато се наложи да останеш да живееш в болницата." Най-трудно и е по време на визитация, заради защитния костюм. "Може би липсата на сън. Изтощително е и минаването на визитация и преглеждането на болни просто, защото тези костюми са, много е топло с тях. Много трудно се диша в маските, очилата се потят, просто самото преглеждане на болния е много трудно", признава д-р Ангелова. Не крие, че я е страх да не се зарази, но казва,че дългът надделява пред страха.

Той не се страхува от заразата. Бори се невидимия враг в реанимацията на болница "Света Анна" и се казва д-р Мариян Стефанов, анестезиолог: "Тези пациенти идват с двустранни пневмонии - ангажиране на паренхимабелия дроб двустранно в големи обеми. И на няколко фронта трябва да постигнем добри резултати, за да кажем че даден човек е стабилизиран. Може да се напълно отделението с многобройни такива пациенти и тогава най-малкият ни проблем ще бъде, че трябва да решаваме на кой да сложим и на кой да не сложим апарат." И тя и той не са виждали близките си повече от месец, за да ги предпазят то заразата.

В подобна ситуация са и медиците на първа линия от ВМА. Д-р Диана Димитрова, инфекционист ВМА: "Не мога да кажа, че не сме изморени и психически при нас натоварването е много голямо. Още има ентусиазма на предизвикателството да се справим с това заболяване."

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).