Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕургас
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
Ѕорисов: ’азната е пълна, президентът не разбира от държавни финанси
јвтор: ≈кип Burgas24.bg 22:14 / 31.03.2020 оментари (101)675
©
ѕремиерът Ѕойко Ѕорисов отговори задочно на президента –умен –адев по време на онлайн интервю за "√осподари на ефира". ћинистър-председател€т об€ви, че хазната е пълна, но президентът не разбирал от държавни финанси. ј предложението за взимане на нов дълг било, за да е подготвена държавата за следващите месеци. ¬ интервюто участваха и†началникът†на ќперативни€ щаб ген.-майор ¬енцислав ћутафчийски и вицепремиерът†“омислав ƒончев.

"»маме силна опозици€ със силно медийно вли€ние, ко€то се чуди†от какво да направи†скандали. »маше криза с водата в ѕерник. 70 години не е смен€н водопроводът там, а ние за седем месеца докарахме от –одопите вода.  олко хубаво беше да ги има тези скандали, а не да го има този коронавирус. »кономиката расте. » днес –адев се е изказвал - вид€ло се, че от нашите мерки хазната била празна...  ак ще е празна?!†“ой не е длъжен да го разбира човекът, много неща не разбра през тези 5 години. –ешени€та, които взимаме, са за да се подготвим за буфери. Ќие сега имаме пари, за да попълним дупките. —ега ние ще дебнем пазарите. ≈вропейската инвестиционна банка не можа да излезе на пазара. ¬сички чакаме, за да видим кога ще са ниски лихвите. Ќие имаме пари в държавата, затова никой не ни кара да бързаме. «атова го правим -†за да имаме актуализаци€ на бюджета, а не да тичаме в парламента. »скаме да се подготвим.†—истемите са пълни с пари, иначе откъде даваме пари за пенсионерите и 60 на 40 за работника. “ози, който бъде изгонен или уволнен, ще му плащаме 80%.  ато ги похарчим тези пари, оставаме на 0. “огава какво -†държавата спира да работи ли", каза Ѕорисов.

"ѕродължавам все повече да се притесн€вам. ѕървоначално слушахме докторите, казваха, че е грип като грип. —лушах какви ли не теории. јз съм доволен, че наред с всички леки мерки, които тогава б€х в наш ущърб - знаете, от съседната сграда, а и от другите държави ни се подиграваха... Ќие тогава с колегите решихме да направим ќперативен щаб, за да може колкото е възможно да не се политизира, а и да се вземат правилните мерки. ∆ивотът показа колко навременно и правилно е било. Ќаправихме до тук правилните неща", за€ви премиерът.†

"—едмици наред работ€т икономисти,финансисти. ѕо-късно ще говор€ с европейските лидери. ћного хора казват, че  оре€ се справ€ла. Ќ€ма такова нещо. “ова действително е нещо непознато за медицината и света.  итайски€т премиер каза, че трудно се справ€т. —ъщото каза и ѕутин, същото каза и ћеркел. ¬ървим по много тънка нишка. ’ем да създадем строги мерки, хем да дадем на хората да дишат. ѕо света наложиха много по-строги мерки. ¬ –уси€ може†да си разхождаш кучето само на 100 метра от къщите. “р€бва да се пазим един друг", добави Ѕорисов.

"јз винаги съм бил доктор. «авършил съм медицина и за това се чувствам доктор. »нфекционистите говор€т, че това не е такова гол€мо чудо. “е казват, че ще има стаден имунитет, ще мине и ще замине. —ветът продължава да недоум€ва мерките, докато не се случи това, което се случи в »тали€.†«а разлика от јзи€, ≈вропа е със застар€ващо население. “ова направи тази епидеми€ напълно смъртоносна. √рип Ѕ и испански€т грип отнесоха десетки милиона животи.† оронавирусът, въпреки че е с по-малка смъртност от испански€ грип, не е показал своите възможности", об€сни генерал ћутафчийски.

"¬ магазините знаете, че опашките са на 2 метра дистанци€. ¬ътре се допускат определен брой хора. ¬ градски€ транспорт направиха много ефективни мерки, че се разреши син€та и зелената зона. √радски€т транспорт не съм го вид€л препълнен, какъвто го показвате. «а това се роди иде€та за задължително носене на маски, което претърп€ такъв хейт.† аквито и мерки да бъдат предложени, не може да се възприемат от всички", добави той.

"јко има доказани мерки срещу коронавирус, то това е спазването на дистанци€, на изолаци€.†ј маската е, за да може, ако н€кой се изкиха, да те предпази. »скам да попитам колко струва една кути€ цигари, повече от една маска. “ук не е да се вземат† 5000 лева на един човечец. «а това†държавата ще поръча милион†маски. ўе раздадем на тези, които н€мат три лева на месец. Ќо нека възприемат, да си ги сложат. —пираме това да е задължително, но ги умол€ваме. “ам, където н€ма маски, ще раздадем. ¬ъв всички случаи помага маската. ѕо време на война, аз първи от всички заговорих за война, после ћакрон, а накра€ всички. —лед като е война, най-лошото при водене на военни действи€ е разколебаването, дезертьорите. «а това върнах назад, помолих да раздадем тези маски и да убедим хората, че е за т€хно добро. “о е предпазно, не е вредно, а е полезно", категоричен е Ѕорисов.

"јко си българин в чужбина и бъде забранено да се прибираш в родината?†¬секи българин, който иска да се прибере, ще го приберем. «а това има термокамери, облекла", добави премиерът.

"Ќа  ѕѕ-тата хората пътуват само при крайна необходимост.  ато отидат на работа, повечето работодатели мер€т температурата, дезинфекцират, раздават маски. Ќ€кои†работодатели приеха тези мерки много сериозно. ѕо-полезно е†хората да разберат, че тр€бва да се пътува, само ако е необходимо", об€сни ген. ћутафчийски.

ѕремиерът добави, че тази м€рка би могла да претърпи промени, за да се улесни преминаването през  ѕѕ-тата. —поред него най-важно в момента е здравето на хората и неговото опазване.

"Ќие първи реорганизирахме икономиката си, б€хме и първите, които започнаха производство на защитни облекла.  олегите със сълзи се мол€т. ќблеклата им тр€бваше да стигнат за години, а изведнъж всички отиде за първа лини€. » те са за еднократна употреба. ј нашите са за многократна употреба", об€сни премиерът и благодари на шивачите и тъкачите, които също участват в борбата с коронавируса.

"ћного неща се наложи да бъдат отложени във времето, както и детските консултации.†јко това се задържи твърде дълго, тогава†ще помислим как да продължим имунизационни€ календар. —ред мерките, които първоначално взехме, беше†удължаването на срока на лекарствата за хронично болни", об€сни ген. ћутафчийски.

Ѕългари€ с намерение да купува 30 000 PCR теста месечно от ёжна  оре€

Ѕорисов сподели, че ежедневно разговар€ със световните лидери, за да разбере дали н€къде не е разработено лекарство или ваксина срещу коронавируса. ѕо думите му силните държави, които обикновено се дават за пример, са изтощени.

"PCR-ът, колкото и да не е достоверен, защото това е ново забол€ване, е най-надежден в момента.†¬ Ѕългари€ има 10 лаборатории.†“ова са максималните ни възможности. ƒо момента сме стигнали до максимум 400 проби на ден, но имаме възможност за още. Ќа никого не сме отказали да правим PCR тест. ¬ече имаме над 20 заразени здравни работници, но не всички са от изпълнение на служебни€ дълг. —ъс сигурност ще изл€зат повече заразени, ако се прав€т повече тестове.†ѕотенциалът на един болен е да зарази по 2,5 човека на ден. »нкубационни€т период, при който заразени€т носи забол€ването, е изключително дълъг. Ќа милион население, ние се намираме на средата, малко под √ермани€", об€сни Ѕорисов.

"јко ўабът препоръча карантинните мерки, това излизане с деклараци€, имаше предложение този процес да се актуализира. Ќ€ма да е със SMS. јко се въведе, ще е със специално изработено приложение, то е алтернатива на носенето на декларации", об€сни вицепремиерът “омислав ƒончев.

"јз съм дълбоко в€рващ човек и в крайна сметка, в Ѕибли€та пише, без √оспод нищо не можем да свършим. ¬чера направиха среща със —инода, аз съм говорил с владици. ¬€рвам в т€х. ÷ърквата е извън държавата в този смисъл, ние винаги сме помагали на църквата, когато можем.†Ќе само ѕапата, но и √ърци€ взе решение да не се честват великденските празници. јз съм убеден, че при строги мерки, всеки ще може да си запали свещичка", коментира Ѕорисов.

"—  ристалина √еоргиева говорихме преди ден. ћерките ни всички ги отчитат, особено производството и реорганизаци€та на икономиката.  ризата е навс€къде. ѕри възможностите на јмерика 2 хил. млрд. са пуснати в борба с този вирус, ‘ондът има 81 държави, които са се записали, цитирам  ристалина. ƒано не ни се налага да го ползваме. Ќие емитираме този дълг, за да имаме сигурност.†¬ момента има достатъчно пари в трезорите на българските банки. ¬ъпросът е да бъдем умни и разумни. Ќе да си мисли н€кой в кризата да стане по-богат.†“ова ще стане след кризата. Ќа всеки ще му се ходи. ѕредставете си какво ще стане в дискотеките, ресторантите. “огава те ще наваксат", об€сни премиерът.

"¬сички болници в страната са готови да приемат коронавирус болни. ¬ началото всички болни имат висока температура. «а близките загубата винаги е трудна. “ази ситуаци€ € обсъждахме много пъти - обаждат се на лични лекари или на тел. 112 и след това ги транспортира линейка", об€сни ген. ћутафчийски за двете жени, които починаха в болницата в Ѕлагоевград.

"Ћично съм призовавал много пъти да се изпращат дарени€ за болниците в малките населени места или† във фонда към ћинистерство на здравеопазването. ¬ћј, "ѕирогов" и "јлександровска" са първите, които поеха пациенти с коронавирус. »ма разлика от болница с 30 и с 2-ма пациенти. —офи€ има гол€м капацитет за прием на болни, но не е така в другите градове", об€сни той.

"√ол€ма част от общините отлагат таксите за детски градини и €сли, както и към спортните клубове", об€сни ƒончев.

"’ората не биват да се самолекуват. ¬ лека форма се взима само парацетамол, за да се смъкне температурата. “€ присъства при всички болни. —пецифично лечение за това забол€ване н€ма", об€сни ген. ћутафчийски.

"„удесна иде€ е да се закуп€т 50 000 теста. «а съжаление не можем да посочим достоверен тест. ¬ сайта на —«ќ може да се види, че н€ма такъв препоръчан тест. “ърсим в европейските държави, освен  оре€, като и в »зраел. ћного лесно е да се похарчат едни пари. Ќие имахме дарени такива тестове. 1000 от т€х дадохме в полици€та. ¬ арми€та направихме 600 теста с нулев резултат, а не е така - 30 души са болни. “ова са скрийнинг тестове, за моментна снимка на състо€нието. —коро ще получим белгийски, опитваме друг вид тестове. “ърси се непрекъснато. Ќе става въпрос за упорство, а за нещо, което ще свърши работа", каза още ћутафчийски.

«а хората, които н€мат осигуровки, премиерът и генералът подчертаха, че в Ѕългари€ се лекуват всички. ¬ъв ¬ћј се лекуват 7 неосигурени. ¬ "ѕирогов" има н€колко подобни случа€, както и в болниците извън столицата.

" ризата, войната дон€къде е полезна. »зкарва човешки въпроси. ’убаво е да те лекуват, да си осигурен. “ези, които не плащат нарочно, също ги лекуваме. ѕоинтересувайте се в јмерика как е, ще ти вземат къщата накра€, ако н€маш такава - всичко от гърба. —ега става €сно колко е важно да си си внас€л осигуровките, парите в пенсионни€ фонд, колко е важно да се осигур€ваш на реалните пари", см€та премиерът.

" ой н€ма приходи към днешна дата. ¬сички ще си вземат заплатите, а пенсионерите - с †50 млн. отгоре.†јко фалираме дружествата, въобще н€ма да има ток и вода. «а това са тези дългове, които евентуално ще вземем, за това отиваме на актуализаци€ на бюджета.†«ащото приходите с милиарди намал€ват.†ќт тези пари се плащат пенсии и заплати, за това този баланс тр€бва внимателно да се движи. ƒенонощно работим по тези теми. ¬с€какви хора и сдружени€ се обаждат по вс€какви теми. ўе помогнем, но ако беше хубаво, светът щеше да живее в криза. “о е лошо,†само дето не падат бомби, това е разликата с другата война. јко искаме сега да вземем дълг, е да можем да сме сигурни, че ако продължи година, ще имаме. “огава ще видите, н€ма да има пари за пенсии, за нищо. Ќай-черни€т сценарий†е да падне с минус 3 пункта икономиката", каза Ѕорисов.

" ъм сегашната ситуаци€ е нормално да се събере техниката в една болница, възможно е. —амо че н€ма да продължи дълго, н€ма да успеем да се справим. «а ц€ла Ѕългари€ това е абсурд. »махме три болници в —офи€ и те вече не могат а смогнат. Ќаблюдаваме раст€ща тенденци€.  ато се изчерпи капацитетът, ние тр€бва да сме готови. ќт 700 легла, сега са 7000, а интензивните легла са близо 1500", каза ћутафчийски.

"ƒепутатите от √≈–Ѕ дариха 100 000 от заплатите си. ѕарти€ √≈–Ѕ 100 000 от субсиди€та. ¬сички министри, включително и аз дарихме по 1000 лева. Ќа депутатите не мога да се мес€. — колегите мога да коментирам вместо 1000 по 2000. √отови сме",† категоричен е Ѕорисов.

—поред него мерките са, за да помогне после √оспод на народа, но първо тр€бва ние да си помогнем. ѕремиерът сподели, че на него също му липсва да рита топка, да иде на театър, да може да прегърне близките си.ќще по темата: общо новини по темата: 4685
27.09.2020 »
27.09.2020 »
27.09.2020 »
27.09.2020 »
26.09.2020 »
26.09.2020 »
предишна страница [ 1/781 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
’азната е пълна,а правителството иска да тегли займ от 10 милиарда лева!.рЯШ≠
0
 
 
ўом е пълна дай на вс€ко семейство по 5000 лв на месеца да се оправи положението бързо вместо да се глоб€т хора за щ€ло нещ€ло
0
 
 
 ак никой не го харесва, печели изборите? явно живеем в страната на абсурдите...
0
 
 
ƒа се благословим че бате Ѕойко е при нас даже като света направи контакт с извънземни Ѕат Ѕойко ще осъществи първите преговори с т€х
0
 
 
ѕожерникарчето вискултурник а са маистори на кьси те разкази,
 оментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќационални новини:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« —ептември 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
»збори за председател на Ѕ—ѕ
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
Ћ€то 2020 г.
‘  ћарица, сезон 2020/2021
√рипна епидеми€ обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕургас и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
Ѕургазлии във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Burgas24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Burgas24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Burgas24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: