Борисов: Считаме, че коронавирусът в България е дошъл от Гърция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:19 / 08.03.2020
1311
Министър-председателят Бойко Борисов свика днес в 11 часа извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

На заседанието бяха обсъдени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса в България с оглед на оповестената днес от щаба информация.

"Нека хората да виждат, че максимално се опитваме да ограничим вируса. Към момента считаме, че нулевият пациент е дошъл точно от Гърция, но не можем да го кажем все още със сигурностВиждате, че най-високотехнологичните нации страдат най-много. Проблемът е, че освен паниката, която там се създава, всички държави издадоха заповеди за забрана на износ на медицински, санитарни материали", коментира Борисов.

"Ние имаме 4000 новоплатени теста, плюс още 3000, които вече имаме в наличност. В Турция сме уговорили 50 000 маски. Посланикът ни ще подпише договор, за да тръгне камион към България. Следващите мерки ще ги кажем една по една, тъй като искам мерките да ми ги кажат най-добрите специалисти от щаба, допълни Борисов. В Израел - 7 години затвор, ако човек с карантина тръгне да разпространява вируса. Мисля, че сме достатъчно дисциплинирани. Да, има планувани мероприятия, но ние сега ще ги отменим. Просто трябва да си помогнем сами".

Големите вериги магазини имат достатъчно запаси, няма смисъл да се презапасяват хората, това създава паника. Пред болниците съм разпоредил да има по един патрул, който да уведомява близки на пациенти, които искат да ги посетят, че това би било лошо заради карантинен период, каза още Борисов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).