Борисов към кметовете: Престанете да се правите на добри за местните данъци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
14:10 / 30.11.2015
715
Престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструментът, през който да си оправите бюджетите. Над половин милиард лева допълнително сме дали за МВР, отбрана, тютюнопроизводители, животновъди, за ремонт на старите магистрали, защото мостовете щяха да паднат. Всеки иска да е добър. Богатите общини да си регулират бюджетите. Абсурдно е билетчето за метрото да е 50 евро цента и всяка година държавата да го дотира с 20 млн. лева. Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусия за местната власт и новия програмен период, организирана от фондация "Ханс Зайдел".

Според Борисов всеки, който иска да живее на жълтите павета и да има метро, трябва да плаща съответните данъци. Премиерът се ядоса за протестите за поскъпването на винетките и обясни, че за триста километра нови магистрали, които са направени, поскъпването е 8 лева на месец.

"Поршета на протест, ами то само докато го запазиш и ето ти 12 лева изхарчени", заяви Борисов. Той напомни, че правителството е предложило на кметовете да си вдигнат данъците с 2%, но предложението е било отхвърлено. Борисов си направи експеримент и накара всички кметове, чийто общини имат дългове да станат прави, и почти всички в залата се изправиха.

"Имате дългове, но не искате да си ги събирате. Първите заявки на кметове са за около 160 млн лева, защото искате да сте готини и добри, но и ние искаме да изглеждаме така", отсече Борисов и настоя да се спре с популизма.

Той отново подчерта, че през тази година са събрани над 2,3 млрд. лева повече, благодарение на добрата работа на приходните агенции, службите и прокуратурата.

Премиерът предупреди кметовете да очакват тежки финансови корекции на европейските проекти, защото според него 8-те млрд. евро, които ЕС гласува да бъдат отпуснати на Африка и Турция заради кризата с бежанците, трябвало да бъдат взети от някъде.

"Очаквайте да падат проекти. За една запетайка да ни хванат - ще има тежки корекции. Внимавайте с обществените поръчки, не се изкушавайте, всичко се наблюдава да не дойдете после при мен и да кажете "Ама аз сбърках", каза Борисов.

Той подчерта, че България е на второ място по усвояване на еврофондовете, а грешките са под 2%.

Добре ли ви наплаших, пошегува се накрая премиерът и все пак успокои кметовете, че държавата ще помогне на общините за дълговете, но те ще трябва да му докажат, че не са трупани умишлено.

Източник: "24 часа"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).