Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов от Варна: Няма да позволим България да бъде заобикаляна
Автор: Екип Burgas24.bg 17:37 / 05.09.2016Коментари (2)1243
© Burgas24.bg
Сега е моментът държавата ни да се възползва от геостратегическото си положение за газов пренос, каза премиерът Бойко Борисов.

"Казвам в прав текст - няма да позволим България да бъде заобикаляна и правото ни на вето в ЕС ще бъде използвано", посочи премиерът. Той допълни, че на страната ни е нужно Европа не просто да я окуражи, а да й окаже реална практическа подкрепа.

ЕК трябва да участва във всички срещи с потенциални партньори и инвеститори за европейския газов хъб "Балкан", каза Борисов пред участниците в инвеститорската кръгла маса, която се провежда край Варна.

Той припомни, че само преди 6 месеца тази тема е звучала по-скоро като хипотеза, но днес вече с нея се запознават най-големите световни компании. Няма държавен глава в Европа, който да не е запознат с този проект, посочи премиерът.

България винаги е запазвала своята лоялност като член на ЕС, дори когато е търпяла негативи и е доказала, че е част от Европа и от общия енергиен съюз, каза още Борисов . Той изрази увереност, че сега ЕС няма да позволи страната ни да бъде изключена от газопреносната система и да се превърне от тренспортьор в клиент. Европа ни е длъжна заради нашата лоялност, дисциплина, солидарност, отбеляза Борисов, цитиран от БТА.

Борисов каза още, че след получената положителна оценка от ЕК за хъба вече има основание за преговори с всяка държава, включително с Русия. Разговорите обаче трябва да са тристранни, с представител на Комисията, за да е сигурно, че проектът няма да бъде спрян, уточни той.

Премиерът посочи на инвеститорите, че след днешната среща могат спокойно да се чувстват поканени да участват в преговори за оперирането на газовия хъб.

Той каза още, че е убеден в реализацията на проекта, тъй като през последните години страната ни е инвестирала много в инфраструктурата, изградила е интерконекторни връзки, осигурила е диверсификация, което заедно с политическата стабилност, я прави изключително изгоден партньор.

Необходимите инвестиции - около 1,5 млрд. евро

Предвижда се създаването на ново търговско дружество, дъщерно на "Булгартрансгаз" ЕАД, което да поеме изграждането на европейския газов хъб "Балкан", каза изпълнителният директор на компанията Георги Гегов. Той уточни, че стратегическите инвеститори в проекта могат да получат до 50 на сто от акциите на новото дружество.

Създаването на хъба предполага възможности за нови газови потоци на територията на страната, като трасетата могат да бъдат северно или южно от Стара планина, посочи Гегов. Той уточни, че това ще даде възможност за увеличение на преноса на газ през страната до 43 милиарда кубика.

По думите на Гегов необходимите инвестиции за изграждане на трасетата ще бъдат около 1,5 милиарда евро, като точната сума ще стане ясна след приключването на предпроектните проучвания, които са предвидени за 2017-2018 г. Гегов каза още, че в зависимост от инвеститорския интерес може да се избере и вариант с изграждането на два, а не на един тръбопровод.

Той припомни, че на Балканите няма регионален хъб, а изграждането на такъв е съвместимо с всички възможни бъдещи проекти, включително с черноморски газопроводи.

"Винаги енергетиката играе ключова роля. Затова ние поддържаме развитието на газовия хъб "Балкан". Тук важни са географското положение на България и желанието на страната да се свърже газово с всички свои съседи чрез интерконектори. Ние силно подкрепяме това желание", подчерта Доминик Ристори, ръководител на Дирекция "Енергетика" на Еврокомисията.

"Според нас конкретните цели на газовия хъб "Балкан" ще са диверсификацията на източниците на енергия. Европейския съюз, Европейския парламент и Европейската комисия искат регионално сътрудничество в областта на енергетиката на страните от Централна и Източна Европа, защото това са уязвими региони", допълни Доминик Ристори, цитиран от "Фокус".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.09.2016 г.
0
 
 
Късно е либе...златното птиче веднъж каца на рамото
+2
 
 
Това за тръбите добре. Големият въпрос е: откъде газ? Кой ще ни дава газ?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: