Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов за Радев: Беше изчезнал, сега отнякъде се появи
Автор: Екип Burgas24.bg 15:59 / 12.03.2020Коментари (0)1327
©
Бойко Борисов категорично отказа да коментира изказването на президента Румен Радев. "Беше изчезнал, сега отнякъде се появи", каза иронично Борисов.

По-рано през деня президентът вметна, че според него не трябва политиците да се правят на лекари и обратното.

Целта на всичко това, което правим, е да видят българите, че нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и отговорните предприятия могат да произведат това, което е нужно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завод "Мак“ в Габрово, който вече произвежда защитни облекла за медицинския персонал в страната.

Премиерът Борисов беше запознат детайлно с целия производствен процес - тъкачния, багрилния, ламинирането. "40 000 м плат вече е готов. Ще произведем между 12 000 и 14 000 защитни гащеризона“, поясни председателят на Съвета на директорите на завода Георги Бижев пред министър-председателя.

 Ръководството на завод "Мак“ беше на среща с премиера Бойко Борисов на 8 март заедно с представители на други български фирми. Тогава те заявиха готовност за незабавно стартиране на производство на предпазни облекла. Предприятието в Габрово вече разработва по 4 км плат на ден, с който ще могат да бъдат изработени около 1500 защитни гащеризона.

 Министър-председателят Борисов заяви, че реорганизацията на тези заводи се е наложила заради това, че в един момент доставките от страните членки на ЕС са спрели. "Затова се наложи в спешен порядък да отговорим на нуждите на нашите лекари, сестри, санитари. Готвим се за по-дълго време за подобна ситуация и исках българите да видят на място технологията и производството“, допълни премиерът.

"Голям поклон, голяма благодарност на габровските лекари, сестри, санитари и на всички, които първи усетиха, какво е това коронавирус. Не само че се справиха, справиха се с достойнство!“, изтъкна министър-председателят Борисов. Премиерът акцентира, че заедно със здравния и финансовия министър продължават да осигуряват необходимите инструменти за стимули на всички служители, които работят за справяне със заболяването.

Бойко Борисов призова да не се поддаваме на паника, а да използваме целия наличен ресурс на българската индустрия, за да набавим нужните средства и материали за работата на медицинските екипи. "Ако нещо ме прави оптимист и толкова уверен е това, че народът не се поддава на паника и, че децата не са уязвими“, каза още премиерът в Габрово.

Пред медиите министър-председателят заяви, че у нас има няколко хиляди респираторни уреда и, че новите линейки са оборудвани с такива устройства. Борисов поясни, че ние сме заявили, платили и чакаме важните респираторни апарати, но 20 броя от тях ще бъдат доставени в края на май заради огромното търсене.

България разполага с 2063 болнични легла за интензивно лечение. Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, имат 289 броя респираторни апарата в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тези апарати. Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите-членки да получават респиратори от производители.

По отношение на темата с нелегалната миграция министър-председателят Борисов заяви, че у нас тя продължава да е нулева и подчерта, че България полога огромни дипломатически усилия в тази посока. "Така, че съм оптимист, че натискът върху нашите братя и приятели от съседна Гърция също ще намалее. Но така или иначе българите могат да спят спокойно“, отбеляза още министър-председателят.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: