Борят безработицата с ваучери

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
14:01 / 04.09.2015
1021
Спад на безработицата до 9,3 на сто през август отчитат данните на социалното министерство. Това е най-ниската отчетена безработица за този месец от 2008-а година насам. През август българите без препитание са били над 306 000. А в бюрата по труда са обявени с хиляда и 100 повече работни места, спрямо същия период на миналата година, съобщава БТВ.

За намаляване на безработицата от догодина ще има ваучери за почасова заетост. Идеята е с помощта на агенцията по заетостта и частни посреднически агенции да се предлагат почасови ваучери за почистване на дома, готвене, помощ при отглеждането на деца и възрастни хора.

За да заработи системата с почасови ваучери, трябват законови промени. Повече време ще отнеме изграждането на информационна система.

Ще има специална страница, ще видим къде ще я закачим, където всеки ще може да си купи ваучер и да го използва - основното плащане ще бъде от потребителя на услугата, доколкото става дума за наемането на безработен държавата ще дофинансира наемането на такива хора, разясни социалният министър Ивайло Калфин. Според икономистите България изостава по отношение на почасовата заетост.

За да намалим безработицата в дългосрочен план, трябва да се мине през сериозна образователна реформа и подобряване на самата гъвкавост на пазара на труда, коментира икономистът Явор Алексиев.

От социалното министерство обмислят още да има стимули за бизнеса при наемането на по-възрастни служители, облекчаване на процедурите за наемане на чужденци в секторите, в които има недостиг на кадри и реформи в образованието.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Убийството на Пейо Пеев: И майката Красимира поиска да излезе от ...
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...
Успокоиха възрастните хора! Ще има увеличение на пенсиите с 11%
Вътрешният министър с нови подробности за акцията срещу купения в...
Прокуратурата е съгласна Васил Божков да е на свобода срещу гаран...
Пеленаче на 22 дни с коклюш беше спасено от лекарите у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).