Божествено място за разходка и почивка

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (0)
09:29 / 13.08.2023
649
На 30 минути от Пловдив и 10 минути от Асеновград с кола се намира един от последните новоосновани манастири преди Освобождението на България -  Араповският манастир "Света великомъченица Неделя“. Ако решите да се разходите дотам, то трябва да знаете, че пътят е доста добър, дори новоасфалтиран. 

Строителството е от 1856 г., близо до древно аязмо (свещен извор) недалеч от асеновградското село Златовръх (Арапово) през 19 век. 

На място може да седнете и да отдъхнете от забързаното ежедневие на града. В манастира няма атракции, нито има сергии със сувенири, все пак говорим за духовно място, където дори пътят свършва. Освен църквата, където може да запалите свещ за здраве и да отправите молитва към Бога в двора на манастира има кула. Сградата е превърната в музей на Ангел войвода - един от най-известните хайдути в този край, който е бил и основният дарител за изграждането на манастира. Зданието е на три етажа. На първия етаж може да видите различни вещи и снимки от началото на XX век. Вторият етаж е гостна с кухня, а на третия етаж са спалните помещения.

Стенописите в църквата на Араповския манастир са в окаяно състояние. С просто око се вижда стар теч от покрива, който е съсипал рисунките. На места има и сериозни пукнатини, където човек може да провре пръстите си.

В двора освен красива градина и пейки се отглеждат различни птици - патки, пауни, кокошки и гълъби. Още на входа има голяма табела, която казва, че е забранено да внасяте храни и напитки, както и да сте облечени подобаващо.

Има и надпис, който оказва, че през манастира е минал и Васил Левски, а тук са се събирали хора, които са участвали в Освобождението на България от Османско робство.

Други указания има и по отношение на това, че в района не се стреля - този надпис е доста озадачаващ, но всъщност, след като видяхме, че на паркинга има гилза от патрон осъзнахме, че този инструкцията не е случайна.

В близост до манастира има аязмо с вода. Отново интересна бележка ни направи впечатление, че не трябва да се хвърлят монети, както и че това не е място за изстудяване на храна и напитки, а вярващите трябва да уважават Божия дар и да не замърсяват водата.

В непосредствена близост до манастира се намира нещо като макет на малко селско стопанство от едно време, където може да се видят къщи, кошара, кладенци, люлки, стобор, огнище.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1106):
05.02.2024 Цените на чадърите и шезлонгите на плажа скачат нагоре!
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
11.10.2023 Късметлия намери часовник за 300 000 лева на централния плаж на Слънчев
бряг
10.10.2023 Настояват за нов регламент на системата олинклузив
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенер...
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великден...
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Украйна с интерес към руското оборудване от АЕЦ "Белене", специал...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).