Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божидар Божанов: България е засегната от перфектна буря за ефективна дезинформация
Автор: ИА Фокус 14:57 / 17.01.2023Коментари (0)487
©
Кремъл финансира редица анонимни сайтове за фалшиви новини, чието съдържание се споделя стотици пъти във Facebook. Това заяви първият министър на електронното управление Божидар Божанов по време на кръглата маса “Влияние на дезинформация в условията на геополитически кризи", организирана от “Демократична България" и модерирана от народния представител Елисавета Белобрадова. Божанов уточни, че социалните мрежи нямат усещане за отговорност по тази тема. Той припомни внесения от него законопроект за промени в Закона за електронната търговия, който би задължил Facebook и Twitter да положат повече усилия за идентифициране на групи от тролове по време на предизборни кампании, съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

“Нужно е не просто “Демократична България" да посочи проблема и да предложи решения, а и останалите партии да го припознаят, защото дезинформацията е проблем за националната сигурност", предупреди Божанов. “За три минути дезинформаторите създават 20 абсолютно анонимни уебсайта, пълнят ги с автоматизирано фалшиво съдържание и да започват разпространението му в социалните мрежи", разясни депутатът. Той посочи още два вида уебсайтове, които разпространяват пропаганда - такива, които се изживяват като утвърдени медии през годините, както и такива, чието съдържание е платено от Кремъл.

В началото наа дискусията онлайн изявление направи и разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев, обявен за федерално издирване от Русия. Грозев отново заяви, че през 2016-а година руското военно разузнаване разузнаване и две паравоенни групировки са планирали завземане на властта в България по черногорски сценарий. Планът обаче се е провалил заради превантивен арест на част от паравоенните, чиито организации продължават да действат у нас. “Русия проявява агресия с взривове на оръжейни складове и отравяния поне от 2011-а година насам. Тя е заплаха за националната ни сигурност и военната ѝ агресия наблизо налага по-усилени превантивни действия от страна на държавата", заяви още Грозев.

Обръщение направи и украинската българка от Болград Тетяна Станиева, според която най-голямата дезинформация в България идва от парламента и по-конкретно от лидера на “Възраждане" Костадин Костадинов. “800 украински българи написахме писмо до парламента и президентството, за да помолим за подкрепа и да се знае, че Украйна не репресира украинските българи. Никой няма право да говори от наше име", подчерта Станиева. Тя предупреди, че българите, които днес са неутрални спрямо Украйна, утре могат да се окажат и неутрални към България. “Нас ни боли за България и не ни е все едно за нея. Молим и България да не бъде неутрална към нас", завърши Станиева.

Тодор Галев от “Център за изследване на демокрацията" заяви, че България има незавидната роля на страна, в която Русия е приложила почти всички елементи на хибридни атаки. “Липсват само зелените човечета", пошегува се анализаторът. Той напомни, че Кремъл подкрепя български политически партии,

които откриват предизборните си кампании в Москва, както и че у нас оперират мрежи от руски тайни служби, русофилски общности, културни центрове и училища. Според Галев това е само част от структурните причини за проникването на дезинформация в България. “Не можеш да завладееш институциите, без си завладял медиите - руснаците знаят това. У нас има твърде много институционални дефицити, непоследователност при вземането на решение и плахо прилагане на ограничителните мерки на ЕС от страна на СЕМ", добави изследователят.

Украинският влогър и активист Генадий Воробьов се включи на живо от Одеса и предупреди, че войната не е само физическа, а се води също на информационния и културния фронт. Той напоми, че важна роля в конфликта играят информационните сили на Украйна и заяви, че всяка една държава трябва да поддържа такива сили. Според Никола Тулечки от Data For Good и Factcheck.bg руската пропаганда в социалните мрежи често бива пришивана към религиозни и български национални символи. По отношение на дезинформацията на Костадин Костадинов Тулечки разясни: “Facebook има политика политици да не се пипат."

В заключителната част на дискусията се включиха университетските преподаватели доцент Милена Якимова и професор Димитър Вацов. Те потвърдиха, че с ескалацията на войната в Украйна през 2022-а година е последвал страхотен бум на руска пропаганда в България, която расте постепенно и ежегодно още от 2013-а насам. Според доцент Якимова у нас отдавна тече медийната подготовка за войната редом с кремълската опорка, че България ще бъде въвлечена в нея. “В България целенасочено се разпространява руската пропаганда, че сме втора ръка европейци. Опитайте да отнемете от някоя възрастна жена с приличен доход убеждението, че ние сме най-бедни - едва ли ще успеете.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: