Божидар Димитров: Македонците преминаха границата, вече не е смешно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
13:18 / 29.01.2015
1157
Историкът и директор на НИМ професор Божидар Димитров не издържа на поредните своеволия на македонците и избухна във Фейсбук. Този път съседите са предявили претенции спрямо Желязната църква в Истанбул. Ето какво пише историкът в социалната мрежа:

Както е известно, македонските учени и общественици предявиха претенции за Желязната църква в Истанбул. Според тях тя е строена с пари на македонци.

Претенциите на Македония за Желязната църква в Истанбул преминаха една граница, след която не може само да се смеем. Едва ли има по-българска църква в България и в околните земи. Сигурно за строежа й, освен парите на Българската Екзархия, на Българската държава и лични пари на българския княз Фердинанд (доста крупна сума, между другото) е имало дарения и от Велес, Охрид и Ресен, но те са били от българите, живеещи там - и в онази епоха, и днес. Македонците в края на ХІХ век още не са били измислени.


В тази връзка се питам не трябва ли да има ответна реакция? Всички църкви в Македония, строени до 1913 г., са собственост на български църковни институции. От 870 до 917 г. - на Българската автокефална архиепископия; от 917 до 1018 г. - на Българската патриаршия; от 1018 до 1767 г. - на Българската автокефална архиепископия и от 1870 до 1913 г. - на Българската Екзархия.


Добре е в България да бъде възстановена, да речем, най-дълго съществувалата институция (седем века и половина) - Българската автокефална архиепископия. И църковното й настоятелство да предяви претенции върху близо 800 църкви, построени по нейно време. Документи за собственост има в изобилие, някои от тях са в Националния исторически музей и ще ги предоставя на евентуално настоятелство.


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).