Божидар Димитров: Македонската национална идентичност ще рухне, въпрос на време е кога

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
17:26 / 10.01.2016
1036
Македонската национална идентичност ще рухне, въпрос на време е кога. Това каза в интервю за предаването "100 години свобода" по Радио "Фокус" - Пирин проф. Божидар Димитров, директор на Национален исторически музей. По думите му, това ще стане, когато все повече и повече македонци се убедят, че са захранвани с лъжи още от най-ранна детска възраст по повод на своята история.

"Както Ви е известно историята е тази, която формулира националната идентичност. Един от начините, по който се руши "македонската национална идентичност", е усиленото даване на гражданство на хора от Македония, които пишат в молбите си, че осъзнават, че са българи. До момента те са около 120 хиляди от 1,2 милионa македонци със славянско потекло. Тоест 10 % от македонците вече са заявили официално, че са българи. Само поради нашата бюрокрация, ние не даваме гражданство така, както правят в Унгария и Румъния", категоричен бе проф. Димитров.

Той допълни, че в последните години и по специално в правителствата на премиерa Бойко Борисов, усилено се работи срещу фалшификациите на историята от страна на македонците и дори са били поставени определени условия на Македония за приемането и в Европейския съюз и НАТО, като главното искане е било да се прекратят кражбите на българската история и да се оправят фалшификациите в македонската история.

"Лично аз разбирам, че това е трудно изпълнимо, тъй като изпълни ли се веднъж, премахнат ли те фалшификациите от историята си, ще се окаже, че те трябва да я премахнат цялата и да се напише това, че до 1944 година историята на Македония е част от историята на България. Извинете, но кое правителство, което е застанало твърдо на доктрината на македонизма, тоест на това, че македонската нация няма нищо общо с българската, ама нищичко, ще си признае такова нещо. Затова вече два пъти нашето правителство гласува "против" началото на преговорите с Македония за приемането й в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Това направиха не само България и Гърция, но и още 11 европейски страни, които явно са били убедени от аргументите на нашите правителствени власти. Вие знаете, че и второто правителство на Бойко Борисов категорично заяви, че няма да си промени отношението, докато Македония не подпише прословутия договор за приятелство, в който тези точки са, така да се каже, във фундамента на предлаганото от нас споразумение", каза още проф. Димитров. Той посочи, че македонците неслучайно не го подписват и затова остават извън Европейския съюз и НАТО.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас
Доц. Мангъров говори за новия "вирус на шамара"
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).