Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божидар Димитров: Наложителен е по-дълъг мораториум върху продажбите на земя у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:48 / 22.10.2013Коментари (4)2535
© Burgas24.bg
Наложителен е един по-дълъг мораториум върху продажбите на земя в България, това каза в интервю историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му, докато не се променят обстоятелствата, при това в световен мащаб, трябва да внимаваме много в продажбата на земи.

"Продаването на земи в Европейския съюз е една нормална директива, която очевидно цели наистина премахване на границите между отделните държави, свободно движение на хора, капитали, собственост. И все пак, когато става дума за земя, би трябвало да се отчитат и локалните различия, които поне в някои държави като България, би трябвало да предвиждат един по-дълъг период на мораториум", каза Божидар Димитров.

"Продажбата на земя в Полша, Швеция, Дания, Чехия, Словакия на чужденци от ЕС е нещо нормално. Цените там са високи, ограниченията върху прехвърлянето на земеделските земи са други, а и законите в тези страни се спазват. Но главното, което е - няма опасност хора от различни цивилизационни групи да се групират в тези райони. Нека си говорим честно - до голяма степен - те са непривлекателни, поради по-студения климат. Случаят с България е доста по-различен. България е гранична страна с ислямската цивилизация. В самата страна, около 10 % от населението принадлежи към тази цивилизационна група. Освен това, цените на земята са ниски, а населението й, собственик на тази земя, най-бедното в Европа. Съблазънта да се продаде земята, особено на малко по-високи цени, е реална, и ако целенасочено една групировка (икономическа, политическа, религиозна) от друга цивилизация, реши да си купи един анклав в България, възможността е много голяма. Някои хора вече са се досетили, че по този начин беше образувана еврейската държава. След като беше взето решение за създаване на такава от големи, световни, еврейски организации през 20-те и 30-те години, а и особено много по време на Втората световна война, започна бясно изкупуване на земя в Палестина и скоро време палестинският народ остана един от малкото народи без земя", каза Божидар Димитров.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Todor Vetsov
премахни филтъра

0
 
 
Болен е част от 3-ната коалиция. Той е продукт на Олигархията, първо го внедриха заедно с Лютви Местан в СДС, за да разяждат опозицията на БКП отвътре, после Местан отиде при Доган, а Болен го направиха националист. Всичко е театър!!! И сега чужденци могат през фирми да купуват земя, каква е разликата дали земята е купена на ЕИК или на ЕГН, даже на фирми е по-лошо за нас, защото фирмите могат да се продават, делят, фалират и препродават на офшорки, а самоличността не може да се сменя!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: