Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божидар Димитров: Османските паметници у нас не са на Турция
Автор: Екип Burgas24.bg 10:02 / 11.08.2013Коментари (4)1760
© Burgas24.bg
Искането за връщане на османски архитектурни паметници на Турция е безсмислено. Това каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров по повод изказването на турския вицепремиер Бекир Боздаг, че Турция ще поиска от България собствеността на отомански архитектурни паметници. 

"Вероятно турският вицепремиер не знае, че още през 1909 година сме се разбрали с Османската империя, сключен е договор, според който религиозните имоти, които не се използват, преминават в собственост на държавата. Те и до днес са такива. Някои са раздадени на общините, други са купени по-късно от държавата, от частни лица и т.н. Освен това за тези имоти може да се претендира обикновено без успех поради договора, който споменах, но тя претендира за около 95 имота в момента в градове и села, в които няма мюсюлмани, но има джамии например. Те не могат да претендират по една друга причина. 

Мюсюлманите в България имат своя структура, организация - Главно мюфтийство на Република България. То не е подчинено на Главното мюфтийство в Турция. Това не е Вселенска патриаршия. Нейните правомощия са само на територията на Република Турция. Нон-сенс е да ги искат. Може да ги иска нашето Главно мюфтийство. Прави го, но без особен успех. В момента все още текат дела за Кюстендил, Ямбол и на много други места", обясни проф. Димитров. 

Само независимият български съд може да реши как ще приключат тези дела. Досегашните дела на други места приключват без успех.

"Доколкото разбрах - вицепремиерът, изглежда, е разбрал какъв гаф в допуснал в България и затова се поправил. Казал е, че само предлага пари на България от една турска организация за опазване на османското наследство, която разполага с около 2 млрд. долара годишно. Ако е така, няма нищо лошо. Ние си ремонтирахме по този начин пет църкви - две в Одрин и три в Истанбул с наши собствени пари, макар че те не са наша собственост според законите на Турция. Така че нищо лошо, защото действително част от паметниците са великолепни представители на ислямската архитектура като джамията в Кюстендил например. Тези паметници действително трябва да бъдат запазени. А откъде ще дойдат парите е без значение. Паметниците са си наши", каза проф. Димитров. 

"Не само османското културно-историческо наследство в България не е в добро състояние. В недобро състояние е и древнотракийското наследство, и римското наследство, и византийското наследство, и старобългарското наследството, защото държавата в криза не може да отделя големи средства за консервация и реставрация на паметниците", каза още проф. Божидар Димитров.


Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на seagull1
премахни филтъра

Aнонимен
на 11.08.2013 г.
-1
 
 
НИКОЙ НА ДАВА ПАРИ ЕЙ ТАКА . ТУРЦИЯ ИСКА "ИНВЕСТИРА " В България
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: