Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Браншовите организации ще дават решения за възложеното незаконно строителство
Автор: ИА Фокус 19:14 / 01.03.2023Коментари (0)696
©
До края на следващата седмица браншови организации от строителния сектор трябва да дадат своите предложения за решаване на казуса с възложеното от държавата и общините незаконно строителство на обекти. Това стана ясно на проведена днес среща по инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, информираха от пресцентъра на ведомството.

В нея участваха представители на Камара на строителите в България, на Българска браншова камара "Пътища“, на Камара на архитектите в България, на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти и на Националната асоциация на строителните предприемачи.

"Има инфраструктурни обекти в държавата, които са незаконни. Не искам да политизирам. Този дебат не можем да го затворим, защото обектите стават все повече“, каза министър Шишков пред участващите в срещата. И предложи да бъде въведен принципът за търпимост, като бъде регламентирана обща процедура по узаконяване на обектите и въвеждането им в експлоатация. "Част от този проблем е, че имаме изключително тежка и тромава система като законодателство, която ни създава проблеми. В огромната си част е заради невъзможността на държавата да си извади навреме строителни книжа и да завърши определени строежи“, каза арх. Шишков. Той бе категоричен, че ще бъдат направени актове за констатиране на незаконното строителство, но вече изграденото няма да бъде премахнато.

Министърът изрази очакване да бъде намерено общо решение и механизъм за регламентиране на това строителство, което ще облекчи пътния бранш и ще даде възможност за разплащане на средствата към него за обекти, които представляват незаконно строителство.

Представителите на браншовите организации подкрепиха предложението на министъра за решаване на проблема, предвид че обектите се ползват от всички, и се ангажираха да представят в срок предложенията си за решаване на казуса. Те коментираха също, че е необходимо облекчаване на законодателството, регламентиращо строителния процес. И посочиха, че тежките административни норми са една от причините за  възникналия проблем.

Министър Шишков заяви, че административната тежест върху възложителите е голяма и допълни, че е готов да коментира всички варианти и предложения, като те бъдат разгледани отделно, за да може проблемът с незаконните инфраструктурни обекти да бъде решен приоритетно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: