Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бразилска, грузинска и унгарска истории са част от афиша на 19-ия "София филм фест на брега"
Автор: Екип Burgas24.bg 12:45 / 15.03.2021Коментари (0)999
©
“София филм фест на брега" за 19-а поредна година ще покаже на бургаската публика селекция от най-награждаваните филми през изминалата година. Днес представяме три филма от Бразилия, Грузия и Унгария на жени режисьори, които бургаските зрители ще могат да видят в афиша на фестивала.

"Розовият облак“ ("The Pink Cloud“) e дело на бразилския режисьор Юли Жербазе и ще бъде показан на 19 март от 15.30 часа в Културен дом НХК.

Историята разказва за Джована и Яго, които са привлечени един от друг, след като се запознават на парти. Когато тайнствен смъртоносен облак надвисва над града, те са принудени да разчитат само един на друг. Тъй като месеците минават, а цялата планета е под карантина, двамата са изправени пред възможността връзката им бързо да приключи. Под напрежението на изолацията, Джована и Яго опитват да се преоткрият един друг, за да преодолеят различията, които заплашват да ги разделят.

Юли Жербазе започва да се занимава с режисура на 20-годишна възраст. Творбите ѝ се отличават със силни диалози и изследване на вътрешните конфликти. Сценарист и режисьор е на шест късометражни филма, участвали на кинофестивалите в Торонто и Хавана. “Розовият облак" е нейният пълнометражен дебют, който имаше световната си премиера в конкурсната програма в Сънданс. Филмът получи много положителни критики и бе определен като "амбициозно стилен пълнометражен дебют“.

"Режисьорката Юли Жербазе е създала амбициозно стилен дебютен филм, чието действие ни пренася в една вълнуваща реалност, застинала в хватката на карантината. Едновременно деликатно изследване на отношенията в един свят, който вече не познаваме, и безкомпромисно честен поглед към начините, по които формираме собствената си реалност, “Розовият облак" прониква дълбоко в недрата на колективната самота, за да ни предложи изход.“

Филмов фестивал Сънданс 2021

Първият игрален филм на грузинката Деа Колумбегашвили “Начало" е официалното предложение на Грузия за “Оскар" 2021 в категорията “Най-добър международен филм". Колумбегашвили е родена през 1986 г. и е изучавала кинорежисура в университета "Колумбия“ в Ню Йорк. Късометражният ѝ филм “Лета" е участвал в основния конкурс на кинофестивала в Триест през 2017 г.

През изминалата 2020 година грузинско-френската копродукция “Начало" триумфира на фестивала в Сан Себастиан и спечели наградите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добра актриса, както и Наградата на ФИПРЕССИ (секция “Откритие") на фестивала в Торонто.

Филмът ни потапя в света на замряло провинциално градче, в което общност на "Свидетелите на Йехова“ е нападната от екстремистка група. В разгара на конфликта светът, с който е свикнала Яна, съпруга на лидера на общността, започва бавно да се разпада. Вътрешното недоволство на Яна нараства, докато тя се опитва да осмисли желанията си.

За “Начало" режисьорът Деа Колумбегашвили споделя: "Обръщането на Яна и нейното семейство към вярата на "Свидетелите на Йехова“ не само ги изолира от света, но и поставя Яна в подчинена роля в семейството. Беше ми интересно какви са мечтите на Яна, ако има такива? От какво се отказва, когато се съгласява да се ожени за лидера на религиозната група?“

Филмът може да бъде видян на 20 март от 20.00 часа в Културен дом НХК.

На 23 март от 20.00 часа ще бъде прожекцията на унгарския филм “Приготовления да бъдем заедно за неопределен период от време", който получи “Златен Хюго" на фестивала в Чикаго в конкурса за нови режисьори, спечели Наградата за най-добра актриса в Анталия, участва в Секция “Венециански дни" на фестивала във Венеция и беше унгарското предложение за “Оскар" в категория “Най-добър международен филм".

Колко далече бихте стигнали в търсене на истинската любов? След като изгражда успешна кариера в САЩ, опитният хирург Марта импулсивно се завръща в Унгария в търсене на мъжа от мечтите си. Двамата са имали кратка, но наситена връзка по време на медицинска конференция, но когато тя го открива в Будапеща, той твърди, че никога не са се срещали. Уверена в себе си, Марта започва да изгражда нов живот, започва да работи в местната болница, наема скромен апартамент и започва да следи любимия си мъж онлайн и в реалния живот. Изведнъж тя започва да се съмнява във възприятията си за реалността. Дали е жертва на сложна измама, или нейната мания я е хванала в капана на илюзиите?

Лили Хорват е родена през 1982 г. в Будапеща. Завършва аудио-визуално изкуство в университета "Сорбон-Нувел“ в Париж и кинорежисура в Университета за театрално и филмово изкуство в Будапеща. Първият ѝ филм “Дете за сряда" печели наградата на конкурса "На Изток от Запад“ на кинофестивала в Карлови Вари през 2015 г. През 2016 г. участва в създаването на компанията "Poste Restante“, която продуцира втория ѝ филм – “Приготовления да бъдем заедно за неопределен период от време".

“София филм фест на брега" се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: