Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Брокер: Купуването на собствено жилище е свързано с огромен еднократен разход при ипотечен кредит
Автор: Екип Burgas24.bg 21:33 / 05.10.2022Коментари (4)691
© Burgas24.bg
Всички си мислят, че е важно само колко пари притежаваме в наличност, но всъщност има още много фактори, които са от значение. Брокерът Иван Пеев обяснява пред Businessnovinite.bg кои са основните предимства и недостатъци на това да живееш под наем. Има няколко основни неща, които не бива да пропускате! 

Предимства на собствено жилище 

Малко неща могат да се сравнят с огромното задоволство и безкрайното облекчение да сте господар на вашето собствено жилище. Няма да има нужда да се съобразявате с никой, най-малко с хазяи. Собственото жилище е огромно предимство, защото имате уникалната възможност да го направите по изцяло ваш вкус. Едно от най-големите предимства да закупите жилище е, че то ще бъде вид инвестиция от ваша страна. Дори и при неблагоприятни за вас условия - загуба на работа или по-продължителна болест, например, вие ще продължите да имате покрив над главата си и няма да се притеснявате, че хазяина ще ви изгони от апартамента, защото не сте успели да платите наема за месеца.

Недостатъци на собственото жилище 

Купуването на собственото жилище е пряко свързано с огромен еднократен разход при закупуване на имот с ипотечен кредит - първоначална вноска, известна още като "самоучастие". По правило, банките отпускат ипотечни кредити за около 80% от оценената стойност на жилището, като останалите 20% трябва да бъдат платени от самия купувач. На практика, това означава, че вие трябва да разполагате с тези средства преди да решите да кандидатствате за жилищен кредит. Също така, ще дължите и редица такси и комисионни на банката, както и таксата за вписване по ипотеката, която трябва да заплатите вие. За съжаление, разходите по придобиването на жилището не свършват дотук. Следват нотариални такси, както и брокерската комисионна.

Предимствата да живеете под наем 

Най-голямото предимство е мобилността. Ако ви предложат добра работа в друг град или държава, няма да е проблем да се преместите веднага. Друго предимство при наемането на жилище е, че месечните ви разходи ще бъдат много по-малки. В повечето случаи, в началото ще трябва да платите предварителен депозит на собственика на имота - сума, която би трябвало да покрие евентуални щети, които вие може да направите, волно или неволно, по време на вашия престой. При нужда от ремонт, собственикът на жилището е длъжен да поеме съответните дейности, тъй като е в техен интерес имотът им да е в добро състояние. При живот под наем, няма да плащате данъци за имота, такса смет, застраховки и още редица разходи, които са пряко свързани с притежаването на недвижимо имущество.

Най-големият недостатък за живота под наем е, че годините минават бързо и след 20 или дори 30 години плащане на наем и живот по квартири, накрая ще останете с празни ръце. Тоест, няма да имате нищо свое. Основен недостатък при живота под наем е, че жилището не е ваше да разполагате с него така, както бихте го направили, ако то беше ваша собственост. В повечето случаи, нямате право да правите никакви промени без изричното съгласие на собственика. Дори леко подобрение трябва да бъде обсъдено с наемодателя иначе може да остане за ваша сметка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Хич няма смисъл от наеми. Щото ся бачкаш, имаш някви пари, ама остарееш ли, кучета те яли. Поне покривът над главата ти трябва да е твой. Ако ще и да е в някое диво село. И без това сме на доизживяване.
0
 
 
Ха ха ха - брокерите си плащат за такива статии, защото са без работа и няма парици...
+1
 
 
Извинете, но за каква собственост говорим след като земята е общинска, панелките им минава срокът на годност и е въпрос на време да се започне с бутането им и да се вземе минимална компенсация... Едно време как бутнаха на хората къщите и ги накараха да си плащат за кутийките, които обитаваме сега....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: