Броят ни между 7 септември и 3 октомври, ще има и глоби, ако някой откаже да бъде преброен

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
14:11 / 03.05.2021
3362
Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посещават хората на адрес. Това заяви пред БГНЕС директорът на Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Магдалена Костова.

От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. От НСИ се надяват в този период от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка заради по-големия брой ваксинирани.

Тези, които се преброят електронно, ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.

"Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните списъци. Това е необходимо, тъй като от предишния ни опит, ние знаем, че се случва понякога да се пропускат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на домакинството по една или друга причина", уточни Костова и добави, че не е задължително преброителят да влиза в дома на човека, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи собственост.

Тя подчерта, че е много важно да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.

"Данните от преброяването се ползват през целия 10-годишен период между две преброявания и са изключително важни. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за различни проекти – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни проекти", пояснява директорът.

По отношение на въпросите, касаещи наличието на техника и оборудване на жилището, Костова обясни, че това е необходимо, за да се определи социалният статус на българина – при какви условия живее, дали има достъп до интернет, дали има телевизия и други услуги, които ползва. Тя уверява, че тази информация се представя в обобщен вид и не се предоставя индивидуално на никого.

Попитана дали има възможност човек да не бъде преброен, Костова каза, че при отказ някой да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.

"Нашата цел не е да пълним държавната хазна с глобени хора. Нашата цел е да преброим всички лица и всеки да разбере, че това е важно и е за всички нас", казва още директорът.

За преброяването са необходими около 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември миналата година са били набрани близо 28 000.

"Проблем с набирането имахме в големите населени места – София, Пловдив и Варна. Там определено не достигнахме желания брой, но се надяваме, че там ще има повече електронно преброени", анализира директорът и обяви, че през месец юни НСИ ще стартира нова кампания за набиране на преброители и те ще работят на граждански договор.

Виж коментарите (3)

Още по темата (73):
03.10.2023 НСИ преброи 1428 гей двойки в България
23.06.2023 Ето коя област е с най-населени жилища
14.06.2023 Намалява ли населението на Бургас и кои градове пораснаха?
11.05.2023 Положението е зле, ето колко българи останахме
14.12.2022 0.7% от ромите в Бургаско са висшисти, близо 11% не са посещавали училище изобщо
13.12.2022 Интересна статистика за жителите на Бургаска област
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).