Буда, вече е Наско и е при майка си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:48 / 03.01.2024
1032
Върнаха на майката момченцето, което беше родено вкъщи и кръстено Буда. Сега то вече се казва Атанас и има ЕГН. Повече от три години жената го отглеждаше без акт за раждане. Освен че отказа да го регистрира, тя не желаеше и да му бъдат поставяни ваксини. Момченцето нямаше и личен лекар.

Васил Попов, адвокатът на Галя Танева, заяви, че майката и детето са настанени при техен познат. Атанас бил добре и социализиран. Търси се личен лекар, за да може да бъде записан в детска градина. По думите на юриста няма никакъв риск за детето.

"Случаят е доста парлив и може би някои от тях се пазят", заяви адв. Попов по повод информацията, че много лични лекари отказват да поемат грижата за детето.

След като момченцето беше настанено в приемно семейство, Община Калояново му издаде акт за раждане.

"Имената му бяха определени по нашия закон - презиме и фамилия. Това са имената на родителите, в случая - на майката, защото мисля, че за баща информация нямаше. След това беше дадено ЕГН на детето", обясни Иван Калибацев, председател на Районния съд в Пловдив.

С решение на магистратите 43-годишната майка на момчето - Галя Танева, беше настанена принудително в Център за психично здраве, за да ѝ бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза.

Още от самото раждане на детето, майката категорично отказва да го регистрира. "Това е записване на всеки един в дяволската система. Всяко ЕГН е роб, номер, с който се регистрира и веднага започва подчиняването и на родителите, и на това дете", каза Галя преди време.

Раждането на момченцето стана в домашни условия, без присъствието на лекари. Майката, която твърди, че следва крайно религиозна и природосъобразна система на живот, категорично отхвърля създадените административни правила.

Пред NOVA социалните служители обясниха, че следят случая на жената и детето ѝ през последните три години. Момченцето временно беше настанено в приемно семейство в Калофер.

От доклада на социалните става ясно, че в къщата на Галя Танева имало ток и вода, а майката е полагала добри грижи за детето си.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
09.05.2023 Адвокатът на Галя: След 30 дни тя ще бъде съвсем нов човек
09.05.2023 Поддръжници на Галя Танева нахлуха в съда: Това е подигравка
09.05.2023 Напрежение заради Галя, която роди сама вкъщи детето си Буда и отказа да го впише в "дяволската система"
Още новини от Национални новини:
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер
Добри новини за университетските преподаватели
Дадоха 2 министерства и 34 общини на АДФИ заради нередности във ф...
Важна заповед от кмета на наш морски град! Който я наруши - може ...
Зловещо убийство у нас! Откриха обгорени тленни останки
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).