Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бъди част от кръговата икономика!
Автор: Екип Burgas24.bg 17:05 / 12.04.2024Коментари (0)953
©
Опасенията за околната среда са все по-належащи! Опитите за намиране на екологосъобразни решения са постоянна грижа за лидерите по света.

За разлика от линейната икономика, кръговата икономика се фокусира върху минимизирането на количеството отпадъци и максимизирането продължителността на живот на предметите. С днешния материал те "предизвикваме" да станеш част от кръговата икономика и да дадеш "нов живот" на продуктите, които използваш! Независимо дали става дума за реновирани телефони (популярен пример е iPhone 13) или за дрехите, които носиш месец след месец, навиците, които формираш всеки ден, могат да те доближат до поведение, насочено към устойчивост и опазване на планетата. 

В статията по-долу искаме да ти споделим няколко творчески идеи, които да ти помогнат да използваш повторно и да предефинираш употребата на предмети, като осмислиш и приемеш основните принципи на кръговата икономика!

Какво представлява кръговата икономика?



В основата си кръговата икономика е система, която има за цел да премахне или намали отпадъците и да насърчи многократното използване на ресурсите. Подходът на кръговата икономика е затворена система, в която продуктите се използват повторно, обновяват се и се рециклират, за разлика от линейната икономика, която генерира огромни количества отпадъци,влошаващи състоянието на околната среда.

Кои са принципите на кръговата икономика?



Кръговата икономика функционира в съответствие с няколко прости,но основни принципа,описани по-долу:

Дълголетие

В кръговата икономика предметите се проектират с оглед на тяхната дълготрайност, като ключова характеристика,заложена още в етапа преди производството. По този начин големите и малките производители се фокусират върху разработването на стоки,изключително устойчиви на различни видове износване. Така успешно се избягва честата подмяна на тези продукти.

Ремонт и обновяване

В кръговата икономика потребителите са подкрепяни да ремонтират и да вдъхват "нов живот" на продуктите, вместо просто да ги изхвърлят. В миналото, когато производството е било слабо, ремонтните работилници са били в изобилие. За да се избегнат ненужните отпадъци, хората трябва отново да се научат да ремонтират сами, или в специализирани центрове уреди, дрехи и електроника.

Повторно производство

Повторното производство включва възстановяване на първоначалното състояние на предметите чрез разглобяване и повторно производство. Този процес не само сериозно намалява количеството на отпадъците, но значително влияе и върху замърсяването, генерирано от производствения процес, включващ разработването на нови продукти от нулата.

Рециклиране и оползотворяване

Чрез рециклирането може да създаваме нови от стари и напълно различни продукти, а чрез повторното използване бихме могли да придадем по-голяма стойност на изоставените предмети и устройства. И двата метода са основни фактори за намаляване на замърсяването и отпадъците.

Как може да допринесеш за кръговата икономика?

В статията по-долу искаме да ти помогнем с някои идеи и методи, за да изградим заедно един по-добър свят, стъпка по стъпка!

Размяна на дрехи и мода от рециклирани материали.

Общностното начало трябва да бъде в основата на нашето ежедневие! Като организираме малки панаири или размяна на дрехи, може да вдъхнем нов живот на дрехите, които вече не носим.Същевременно бихме могли да съберем истински "съкровища" в гардеробите си. Нещо повече, чрез upcycling може да преобразим старите, износени дрехи в истински "произведения на изкуството", като добавим ценни елементи, вмъкнем ценен материал или дори да преосмислим предназначението на дрехата. Творчеството не трябва да има граници!

Рециклиране на електронни отпадъци.

През последните години свикнахме просто да изхвърляме домакинските уреди и да ги заменяме с нови, лъскави. Защо да не проучим нови възможности за повторното им използване, дори и не за същата цел? Електронните компоненти могат да бъдат поне частично спасени и превърнати в "нестандартни проекти" за изкуство или дизайн. По този начин въздействието на електронните отпадъци върху околната среда може значително да се намали.

Общностни центрове.

Повечето от предметите, които ни трябват, са рядко използваеми. Пример за това са инструментите. Създаването на малки общностни центрове, в които членовете могат да се редуват да използват различни предмети, би намалило значително търсенето на нови продукти и би насърчило уникалното чувство за принадлежност към една силна и обединена общност.

Намаляване на разхищението на храна. 

Разхищението на храна е проблем, с който се сблъскваме все по-често! Освен че се налага да пазаруваме разумно, трябва да участваме в обществени програми за създаване на компост и повторно използване на остатъците от кухнята. Тези остатъци могат успешно да се използват за градинарство,така се избягва изхвърлянето на нови и нови хранителни отпадъци.

Реставрация на мебели.

Старите мебели могат чрез реставрация да се превърнат в "истински бижута", отколкото са били първоначално. В специализирани работилници хората биха могли да усвоят изкуството на реставрацията чрез полиране, пребоядисване или претапициране. Освен това чрез боядисване може да придадем нов облик на всяко мебелно изделие.

Изкуство от отпадъци.

Рециклирането не е само извозване на употребявани продукти до специализирани центрове,то е и създаване на красота от предмети, които вече не използваме. Материалите, които могат да се рециклират,биха могли да се използват за изграждане на художествени инсталации или специални произведения и да намерят своето място в художествени в галерии. 

Преходът към кръгова икономика означава преди всичко нов начин на мислене - не трябва да забравяме това! Начинът, по който гледаме на заобикалящите ни предмети, трябва да се промени из основи. Например всеки обикновен домакински уред би могъл да се превърне в ценен, значим предмет. Креативността в областта на отпадъците не само намалява въздействието им върху околната среда, но и насърчава участието на общността в този важен процес, защото само заедно можем да изградим хармонични и дълготрайни отношения с планетата!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: