Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България е на първо място по отглеждане на много ценна птица
Автор: Екип Burgas24.bg 15:45 / 30.06.2022Коментари (0)553
©
800-1000 двойки от вида малък креслив орел гнездят в България, като това нарежда страната ни на първо място на Балканите. 85 гнезда на ценната птица са идентифицирани през последните три години, като част от проекта "Земите и горите на орела“, а орнитолозите отчитат над 450 допълнителни заети територии.

Най-много двойки има в защитените зони Лудогорие, Суха река, Хърсовска река, Ломовете и Емине, които са в източната част на страната, а с най-ниска численост за вида са зоните Студенец и Марица-Първомай в централна България. Информацията беше изнесена днес от експерти от БДЗП по време на срещата на екипа по проекта, на която участниците отчетоха напредъка и свършената към момента работа.

Учените обявиха още, че пет от гнездата се наблюдават пряко, като са направени 141 985 снимки, които са изключително ценни и разкриват много нови неща за живота на орела,  хранителните навици, местообитание и др.

В рамките на проекта на 10 птици бяха поставени предаватели, като миграцията на орлите се проследява в реално време и всеки може да види къде се намират и какви разстояния изминават. За съжаление една от птиците загина при токов удар в Турция, а други две /едната от които любимата на много българи Александрия/ вече не излъчват сигнал. Не се знае какво е станало с тях, но предавателите им няма да бъдат изключвани още една година, защото в крайна сметка може да се окаже че се намират извън зоната на сателитното проследяване и в един момент може да се появят отново.

Един от ръководителите на проекта "Земите и горите на орела“– инж. Николай Василев от ИАГ обясни на колегите си, че част от дейностите вече са приключили успешно, но има какво още да се направи, за да може популацията на малкия креслив орел да остане стабилна на територията на страната ни.

Проектът "Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“ е към програма LIFE на ЕС. Страни в проекта са ИАГ, БДЗП, СИДП и ЮИДП, а целта му е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в България.

В проекта са предвидени значителни средства за залесяване, както и трансформиране на иглолистни култури, обучения на заинтересовани страни и 5 обучения по един от най-добрите начини за стопанисване на горите – Заарландският метод.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: