България е подала документи за второ плащане по ПВУ

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
13:01 / 09.10.2023
533
На 7 октомври 2023 г. България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщават от финансовото ведомство.

Това стана възможно след като в последните три месеца бяха изпълнени над 30 мерки. Това позволява да се навакса сериозното забавяне в изпълнението на НПВУ, тъй като срокът за тези мерки беше края на 2022 г., но те не бяха придвижени навреме. С подаването отново се отваря достъпът до средства в размер на около 9 млрд. лв. за националните инвестиции от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

Второто плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост е на ориентировъчна стойност от около 1.4 млрд. лв. и включва 66 етапи и мерки за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени. Това е най-сложното и най-значително откъм изисквания плащане по НПВУ. Актуализирана информация за изпълнението можете да намерите в системата ИСУН, а пълна информация за етапите и изискванията от второто плащане се съдържа в договора между България и Европейската комисия, който можете да намерите тук.

От 66 етапа са отчетени като изпълнени 62 етапа, или 94%. От оставащи неизпълнени етапи, един е свързан с цел за намаляване на обществени поръчки с един-единствен оферент за 2022 г. (етап 243), а друг – с отпадането на проект от НПВУ във връзка с липса на инвеститорски интерес в рамките на алокирания ресурс (Интермодален терминал Русе, етап 193). Другите два етапа са свързани със завършването на обществена поръчка за бордово оборудване на влакове (етап 188) и с приемането на т.нар. Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252), като ще продължат разговорите за запазване на средствата при по-нататъшно изпълнение на двата етапа. Европейската комисия има право да намали частично изплатената сума.

Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане съгласно чл. 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възстановяване и устойчивост, след което е необходимо да се проведат консултации и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото плащане. За да бъде завършена оценката също така е необходимо да бъдат приети подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, да бъде обявена процедура за изграждане на ВЕИ инсталации със задължение за системи за съхранениеq и да бъдат подписани договорите по проекта за дигитализация на отсечката Русe – Каспичан.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
26.04.2024 Подписаха за двуетажните влакове
24.04.2024 Денков обясни защо страната не е получила втория транш по ПВУ
19.04.2024 Притеснителна новина за парите, които България трябва да получи по ПВУ
08.04.2024 Ето защо се бавят парите по Плана за възстановяване!
04.04.2024 Родните влакове скачат до нивото на швейцарските
29.03.2024 Кънев се извини на Пеканов, допуснал "сериозна фактологична грешка"
Още новини от Национални новини:
Отпускат първоначално 100 млн. лева за изграждането на Национална...
Българите имат собствено жилище, но не желаят да го застраховат
Няма бронежилетки за полицаи с шкембета
Големи закъснения и отменени влакове
Главчев за разчистването на терена за детската болница: Изпълните...
Руски знамена се веят по българските къщи: Притежават почти 500 0...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).