България и Румъния продължават заедно към членството в "Шенген"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
18:16 / 23.06.2023
377
България и Румъния продължават заедно в усилията си да се присъединят към Шенгенското пространство. Те се надяват това да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година. Около това се обединиха премиерите на двете страни акад. Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку в телефонен разговор днес, съобщиха от правителствената информационна служба.

Подобряването на свързаността между двете държави също е общ приоритет. То включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и пускането на фериботна връзка между двата бряга на реката, която да облекчи трафика до изграждането на новата инфраструктура.

Румънският премиер приветства предложението на българския си колега да се подсили и тристранното сътрудничество по връзката юг - север в рамките на инициативата "Три морета“. Става дума за трасето Александруполис – Бургас – Варна – Констанца, което има огромен потенциал за развитие в сферата на енергетиката, транспорта, търговията, информационните технологии. "Ако успеем да реализираме този проект, връзките между Гърция, България и Румъния“ ще преминат на качествено ново ниво“, отбеляза акад. Николай Денков.

България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно по отношение на риска от замърсяване на Черно море заради агресията на Русия в Украйна. Те наблюдават показателите на морската вода и непрекъснато обменят информация. В същото време са решени да се противопоставят на злонамерените опити за преекспониране на проблема, което може да застраши летния туристически сезон в двете държави.

Виж коментарите (1)

Още по темата (449):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Еврокомисарят Йохансон и вътрешният министър на Румъния при Калин Стоянов в
МВР
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).