България не поиска медицински маски от ЕС, процедурата била твърде тромава

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:03 / 17.03.2020
1574
България, заедно с други пет държави, не е проявила интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Европейския съюз. Това стана ясно от брифинг на Европейската комисия, съобщава "Свободна Европа".

Говорител на комисията информира, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват, преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Европейския съюз направи обща обществена поръчка от името на 20 държави. В нея не са проявили интерес да участват България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещи се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти. Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировката със страните членки, обясни неин говорител.

Премиерът Бойко Борисов още преди няколко дни обяви, че България не е проявила интерес към обществената поръчка. "Процедурата ще трае поне месец, а дотогава...?", коментира на извънредно съвещание на Министерски съвет, свикано заради кризата с COVID-19 Борисов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Министър Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по Черном...
Хакери измамиха жена на програмист, той им обяви война
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).