Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България се поклони пред Ботев за 175-годишнината от рождението му (ОБЗОР)
Автор: Цвети Тончева 22:12 / 06.01.2023Коментари (0)427
©
"Ботев разсече гордиевия възел на малодушието, на заспалите роби, за да ги призове към свобода и възкресение на Отечеството. От Ботевата сила и енергия се нуждаем днес, за да разсечем възела, затегнал силно обществените отношения на омраза, разделение, духовна нищета. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се в Калофер, родното място на Христо Ботев. "Свободата е избор на всеки. Този завет на Ботев трябва да бъде и нашата самооценка. Огънят на Ботев е жив и тази жарава трябва да разровим, за да имаме и ние своя бряг и своя връх на саможертва. За да сме спокойни, че когато ни гледа от портрета, Ботев не се срамува от нас“, изтъкна вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова посочи, че всяка нация има своите вечни образи, с които възпитава поколенията. "Със заветите, които ни остави в краткия си живот, Ботев излезе извън времето, за да остане във вечното.

Тя поздрави Министерство на културата за решението да се възстанови Ботевата награда за поезия и публицистика като държавна и международна.

По повод 175 години от рождението на Христо Ботев, кметът и ръководството на община Карлово, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и негови колеги положиха цветя пред къщата на Даскал Ботьо Петков в Карлово – домът, в който според историческите данни е проплакал за първи път бъдещият гений на революцията и поезията Христо Ботев.

БСП също почете 175-та годишнината от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В тържествения митинг-поклонение в родния град на революционера Калофер се включиха зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски, народните представители от левицата Веска Ненчева, Манол Генов, Петър Кънев, както и членове на общинската организация на БСП-Карлово.

"Христо Ботев е онова знаме, което вече над 100 години дава смисъл на нашето българско съществуване. Тук, в Стария Балкан е най-осезаемо чувството на онази сила, която най-вероятно е получил и той в своите 28 години, каза по време на честванията в Калофер народният представител от Карлово Веска Ненчева.

Социалистите посетиха къщата-музей на Христо Ботев в Калофер и отдадоха почит с полагане на цветя пред паметника на революционера, както и пред паметниците на майката на войводата Иванка Ботева и баща му - даскал Ботьо Петков.

Честването продължи с митинг-поклонение пред мемориалния комплекс "Христо Ботев“, където бяха положени венци.

Пловдив също отбеляза тържествено 175 години от рождението на Христо Ботев с военен ритуал в Цар Симеоновата градина. В церемонията, организирана от Община Пловдив, участваха почетни формирования от пловдивския гарнизон - военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет "Родолюбие".

Актьорът от Драматичен театър Пловдив Симеон Алексиев рецитира едно от програмните стихотворения на Христо Ботев - "Майце си". Директорът на БНТ - Пловдив Десислава Шишманова припомни, че личният бележник на Ботев е издаден в Пловдив от издателство "Пигмалион" по повод 150 години от рождението му. "Всяко време има нужда от герои, които да го възвисяват. Христо Ботев задава модела на модерната българска поезия, която остава недостигната, а публицистиката му изиграва ролята на кърваво писмо" - каза в словото си Шишманова.

След приключването на ритуала слово произнесоха Августин Денков и Георги Пандев - студенти от катедра "История и археология" на ПУ "Паисий Хилендарски". Двамата са активни членове на младежкото движение "Ново начало".

Смолян почете годишнината на гениалния български поет, публицист и революционер Христо Ботев на площад "Свобода" пред бюст-паметника на героя, оставил незаличима следа в историята ни. В  се включи Общинският духов оркестър и почетен караул с бойното знаме на 101-ви Алпийски полк.

На площад "Св. Св. Кирил и Методий" във Варна, пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично", непосредствено след края на Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал "Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена".

След края на ритуала официалните лица и много граждани се включиха в общоградско шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина, където бяха положени цветя по случай 175 години от рождението му.

В Бургас делото му беше почетено с венци, цветя и едноминутно мълчание пред бюст-паметника в Морската градина.

Военни почести отдаде представителна част на военноморските сили от Гарнизон - Бургас, а духовият оркестър допринесе за тържествената атмосфера. Да се поклонят пред паметта на Ботев на място дойдоха много представители на местната власт, институции и граждани.

175 години от рождението на една от най-емблематичните личности на българската история – Христо Ботев бяха отбелязани днес в Стара Загора с общоградски ритуал. Признателни старозагорци и гости на града се събраха пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк "Митрополит Методий Кусев“.

175 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев събра днес в сливенското училище, носещо неговото име, настоящи и бивши ученици, преподаватели и граждани. Гост на тържеството бе кметът Стефан Радев, който в знак на почит поднесе цветя пред барелефа на големия българин. 

"Неустрашим борец за национална свобода, Ботев е готов да жертва живота си за Отечеството. Делото му е толкова велико, че е трудно да се осмисли с днешните ни стандарти и ежедневие. Неговият подвиг и живот, ще светят, ще ни водят, докато я има България! Скъпи ученици, бъдете горди, че вашето училище носи името на великия наш сънародник. Поклон пред паметта на Христо Ботев!“, каза кметът Радев.

Футболен клуб Ботев (Пловдив) традиционно почете 175-ата годишнина от рождението на клубния патрон Христо Ботев. 

Всички футболисти от "жълто-черния" представителен отбор, старши треньорът Бруно Балтазар и целият треньорски състав, прокуристът Асен Караславов и директорът на ДЮШ Трифон Пачев, отдадоха почит пред великия българин на паметника в Цар Симеоновата градина и поднесоха цветя.

Венец бе поднесен и на паметника на Христо Ботев в Калофер. Венци и цветя бяха поставени и на паметника на революционера на "Футболен комплекс Ботев 1912".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детска болница в Бургас
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: