Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България все по-близо до въвеждането на електронното правосъдие
Автор: Екип Burgas24.bg 16:05 / 21.11.2012Коментари (1)1438
©
Правителството прие концепция, в която са разписани принципите, целите и фазите за въвеждане на електронното правосъдие в България.

Електронното правосъдие е елемент от реформата в съдебната система. При него чрез пълноценно използване на информационните технологии се осигурява ефективност и прозрачност на съдебната система и удобство за гражданите и юридическите лица. То дава възможност процесуалните права да бъдат упражнявани в електронна форма, да се обезпечи вътрешната организация на работа с електронни дела, да се извършват удостоверителни изявления от органите на съдебната власт, както и обмен на електронни документи между различните органи на съдебната власт, от една страна, и между тях и административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи публични услуги, от друга.

Електронното правосъдие ще бъде въведено като право, а не като задължение за гражданите. То само разширява възможностите за избор на начин за упражняване на правата им и по електронен път, като остава опцията да бъде предпочетена традиционната форма за протичане на производствата.

Въвеждането на електронното правосъдие е необходимо да бъде обезпечено със съответните промени в Закона за съдебната власт и в Гражданския процесуален, Административнопроцесуалния и Наказателно-процесуалния кодекси, които регулират основните групи отношения в организацията на работа на органите на съдебната власт.
Концепцията предвижда в 6-месечен срок от приемането на пакета нормативни актове ВСС да предприеме мерки за технологично обезпечаване на електронното правосъдие по отношение на органите на съдебната власт, да подготви разработването на единен портал, чрез който гражданите ще имат достъп до интернет страниците на органите на съдебната власт и да разработи основните изисквания за работа в условията на електронно правосъдие - технологични стандарти за извършване на процесуални действия в електронна форма, правила за едновременна работа с електронни и хартиени дела, стандарти и правила за оперативно съвместим обмен на информация между органите на съдебната власт, изисквания за информационна сигурност и т. н.

До 36 месеца от приемането на пакета нормативни актове следва да бъдат изградени единен портал на съдебната власт и единна информационна система на съдилищата. Порталът осигурява в реално време централизиран и оторизиран достъп до съдържанието на електронните дела, публикуването на електронни съобщения и електронно призоваване, заплащане на такси, предоставяне на електронни услуги, достъп до унифицирани интернет страници на съдилищата.

Информационната система на съдилищата представлява централизирано хранилище на електронни дела и свързаните с тях документи. В нея се поддържат единни класификатори, адаптирани в съответствие с европейските изисквания, досиета на магистрати, служители, съдебни заседатели и вещи лица, автоматизирано разпределение на делата, контрол на срокове за изпълнение на етапите в съдебните процеси, контрол на натовареността на магистратите, статистическа информация, справки и отчети в реално време.

Като източници на финансиране на процеса ще бъдат използвани бюджетът на съдебната власт и заделените целеви средства по Оперативна програма "Административен капацитет".

Предвижда се същинското електронно правосъдие да започне три години след приемането на основния пакет от закони.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Мариана Трифонова
премахни филтъра

+1
 
 
Това се чакаше отдавна от адвокатите, а и от всички хора, които са имали досег до съдебната ни система. Но за съжаление ще трябва според автора на статията още много да чакаме. Явно абсурда ще продължава - за една страница протокол от съдебно заседание в Районен съд вместо само 10 стотинки да се плащат още 5 лева примерно, за преводна такса на банката. А по делата не се копират само протоколи...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: