
ЗАРЕЖДАНЕ...
Българска пробиотична напитка впечатлява на световно ниво | ||||||
| ||||||
След като се вложат необходимите компоненти – основният от които е комбуча гъбата – са нужни 13–14 дни ферментация, за да се получи готовата напитка. Това всъщност е една традиционна рецепта, по която всеки, който има комбуча гъба, може да си приготви домашна комбуча. Повече от три години Гергана и Мирослав правят комбуча у дома заради нейните полезни свойства. Първата си гъба получили като подарък от Испания, пише NOVA. "Когато я получих, не проявих кой знае какъв интерес. Дълго време стоя в хладилника, но когато си направих напитката, се влюбих – и до ден днешен си я пия“, споделя Игнатова. Най-важното условие за домашна комбуча е да разполагате с правилната гъба. Иначе рецептата е проста. "Основата е чаена – може да бъде със зелен или черен чай. Интересното е, че в първата фаза на ферментацията се слага захар, но гъбата комбуча взаимодейства със захарта и така се образуват пробиотици. Те са полезни за балансиране на pH-то на микробиома и обогатяване на полезната чревна флора. Много хора обаче бъркат комбуча гъбата с оцетната“, обяснява Гергана. Напитката е истинска пробиотична бомба, богата на млечно-кисели бактерии – подобно на добре познатия на българите зелев сок. "Тези бактерии присъстват в много ферментирали храни – в зеленчуците, киселото зеле, туршиите. Това е най-добрият вариант за естествено поддържане на баланса в организма“, допълва тя. Вдъхновени от положителния ефект на комбучата, Гери и Миро започнали да я споделят с приятели и близки, като добавяли и различни вкусове по собствен вкус – ябълка, праскова и други плодове. Интересен факт е, че комбуча гъбата расте според размера на съда, в който се отглежда – колкото по-голям е той, толкова по-голяма става и самата гъба. С времето гъбите ставали все повече, и така спонтанно Гери и Миро решили да започнат собствено малко производство, което наричат "завод за двама". "Гъбата престоява в специални съдове, като температурите се следят денонощно в нашия ферментационен комплекс. Когато се достигне нужната температура, започва процесът на филтрация“, споделя Мирослав. Домашно създадената им напитка привлича международно внимание, което им носи номинация за участие в световно първенство в Барселона. "Измежду 4000 производители от цял свят, две от нашите напитки бяха избрани да участват“, разказва той. "Ще се състезаваме в две категории с едни от най-силните ни продукти, които вярваме, че ще впечатлят журито“, допълва Гергана. |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg