Българската арония е хит сред японците

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:52 / 10.09.2015
762
Жителите на страната на изгряващото слънце са едни от най-верните фенове на българската арония. Доказано е, че соковете или нектарите от плодовете на аронията с доза пектин в тях имат антиоксидантно действие, помагат на раковоболни, спират размножаването на вируси и бактерии. Това съобщи дъщерята на един от иноваторите в сектора и създател на соковете от арония и пектин проф. Христо Крачанов - Благовеста. Тя уточни, че интересът към родната напитка в Япония, където също са много популярни българското кисело мляко и виното, се е засилил след трагедията в атомната централа във Фукушима.

"С най-висока степен на антиоксидантно действие са бъзът и шипката, но тъй като количествата им са ограничени, продуктът би излязъл много скъп", обясни Благовеста Крачанова вчера. След успеха на японския пазар на 100% сок от арония с екстракт от шипка и пектин напитката ще бъде пусната скоро и на българския пазар, уточни тя.

По думите й аронията е известна с високото си съдържание на полифеноли и витамини С, А, Р и от Б групата, както и фолиева киселина. Плодовете арония се отглеждат без изкуствени торове и пръскане, от които нямат нужда. Причината е, че са устойчиви на вредители и болести. Това пък прави плодовете екологично чисти и така те стават естествен източник на антиоксиданти. Благодарение на тях напитката от арония ограничава инфекциите, чрез задържане на размножаването на бактерии и вируси, а на съдържащия се йод чрез хормоните на щитовидната жлеза укрепва развитието на мозъка и интелигентността. Научно е установено, че соковете от арония предпазват дори от зъбни кариеси, а в съчетание с останалите елементи укрепват цялостно имунната система на организма. Благодарение пък на антоцианините - витамин Р, които са най-високо съдържание сред червените плодове, също имат силно антиоксидантно действие. Не без значение е и фактът, че напитката от арония може да доведе до бляскава кожа, както и до забавяне на стареенето. Всичко това ще бъде обяснено на посетителите на втория "Арония фест", който ще се проведе в Пловдив на 13 септември пред Общината. Фирмата производител на соковете и нектарите от арония организира феста със собствени средства, а по време на събитието са предвидени много игри и награди за присъстващите деца.

Източник: "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Излязоха верните отговори на матурата по БЕЛ
НСИ: Доходите на българина растат по-бързо от разходите му
Земетресение разлюля България
Голяма трагедия споходи Веселин Маринов
Жестокото убийство в наше село: Обвиняемият е лежал в затвора за ...
Шефът на анестезиологичното отделение на "Св. Анна" - Варна: Жена...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).