Български и македонски спецотделения проведоха съвместно антитерористично учение

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:55 / 25.11.2022
589
Висока оценка на отношенията между Република България и Република Северна Македония в областта на вътрешните работи дадоха по време на двустранен разговор заместник-министър Катинов и министър Оливер Спасовски, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Демонстрация на съвместно тренировъчно учение "ХАРПУН 2022“ с участието на ГДЖСОБТ към МВР на Република България и отряда ТИГАР към МВР на Република Северна Македония се проведе днес в Охрид. Това е второто съвместно учение за тази година, като първото се проведе през месец юни в София.

На учението присъстваха министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски и заместник-министърът на вътрешните работи на Република България Венцислав Катинов. Двамата подчертаха, че подобни съвместни дейности трябва да се превърнат в устойчива практика, защото допринасят за развитието и укрепването на директните и редовни контакти и задълбочаване на практически ориентираното взаимодействие в борбата срещу терористичните заплахи. Това е особено важно за двете страни, защото като съседни държави сме изправени пред общи предизвикателства на сигурността, а те изискват съвместни усилия.

Заместник-министър Венцислав Катинов и министър Оливер Спасовски проведоха и двустранен разговор. Те дадоха висока оценка на отношенията между Република България и Република Северна Македония в областта на вътрешните работи. Двамата изразиха увереност, че активният и открит диалог ще продължи и ще бъде надграден в бъдеще. Обединиха се около необходимостта от разширяване на професионалните контакти по всички въпроси от взаимен интерес.

Заместник-министър Катинов заяви пред министър Спасовски, че България продължава да подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония. Имаме готовност да подпомогне този процес като споделим своя опит и в сферата на правоприлагането. Заместник-министърът подчерта, че е необходимо още по-активно и резултатно сътрудничество между двете страни във всички области на сътрудничеството, като например граничната сигурност, противодействието на различните проявни форми на трансграничната организирана престъпност, борбата срещу тероризма и по други въпроси от взаимен интерес.

Министър Спасовски от своя страна изтъкна, че ясно може да бъдат откроени ангажираността и общият интерес към развитие и непрекъснато засилване на сътрудничеството между двете близки и съседни държави. Според министър Спасовски, ангажиментите на ръководствата на двете министерства на вътрешните работи са свързани не само с поддържане на настоящото ниво на сътрудничество, но също така и с укрепване на професионалния интегритет, модернизацията на материалната и техническата база, активното използване на съвременните технологии, които са необходими за успешната работа на полицейските служби.

В заключение бе подчертано, че съвместното тренировъчно учение "ХАРПУН 2022“ е още един израз на проактивност и силна ангажираност в борбата срещу терористичните заплахи, с послание за по-активно приятелство и партньорство между двете страни.

Заместник-министър Венцислав Катинов и министър Оливер Спасовски положиха цветя на мемориала на българските туристи, загинали на Охридското езеро.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Правото на пенсия според различните категории труд
Започва празната седмица
Голямото прибиране: Очаква се засилен трафик у нас
Главчев: България е имала, има и ще има велики воини
Без военен парад на 6 май
Стотици хиляди българи празнуват днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).