Българските гвардейци отбелязват своя празник

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:52 / 12.07.2014
603
Днес Националната гвардейска част отбелязва своя празник. На 12 юли се навършват 134 години от създаването на българската гвардия. Тя има за цел да демонстрира независимостта на България - на държавата и президента. Охранява държавния глава и повдига духа на армията и народа. Гвардията е един от символите на българската държава заедно със знамето, химна и герба на Републиката.

През 1879 г. княз Александър I Батенберг създава своята лична гвардия, а на 12 юли същата година е осъществен и първият официален ескорт на българския княз. Днес тя се нарича Национална гвардейска част. През 2001 г. е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия. Включва войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.

Националната гвардейска част извършва ритуала "Тържествена смяна на почетния караул пред Президентството" за първи път на 5 ноември 2003 г. На всеки кръгъл час се сменя караула пред президентството. Униформите на българските гвардейци са заимствани от Легията на Георги Раковски. Към нея неизменно присъстват орловото перо на калпака и Александровската звезда.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас
Доц. Мангъров говори за новия "вирус на шамара"
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).