Българският фермерски съюз се присъединява към протестите, иска оставката на Вътев

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:51 / 06.02.2024
559
Български фермерски съюз се присъединява към протестите и иска оставката на министър Кирил Вътев, съобщиха от съюза.

"Фокус" публикува целия текст към позицията им без редакторска намеса:

Във връзка с изключително тежката обстановка, в която се намира агросекторът, както в България, така и в Европа и по повод активните стачни действия пред Министерство на земеделието и храните, Български фермерски съюз заявява следното:

Управителният съвет на БФС представи още на 22 януари 2024 г. становище с предложения в осем точки с належащи за разрешаване проблеми в сектор земеделие, след като беше проведена среща между министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и част от браншовите организации. На срещата са обсъждани въпроси, касаещи целия сектор, без обаче същият да е представен в цялост.

Предвид факта, че в процеса на обсъждането и търсенето на конкретни решения на тези проблеми, не бяха поканени всички заинтересовани страни, Български фермерски съюз се присъедини към декларацията на Българска агрохранителна камара, с която се изрази ясно и недвусмислено недоволство от липсата на широк диалог и поставянето в изолация на по-голямата част от представителите на бранша. Едновременно с това помолихме за среща, в която да изложим вижданията си по отношение на нарастващите проблеми, както и да участваме пряко в разрешаването им, тъй като считаме, че единствено чрез всестранно сътрудничество между всички преки участници в сектора, биха се постигнали резултати, отговарящи както на очакванията на земеделските стопани, така и на принципите на демократично устроената държава.

Въпреки всичките ни усилия да създадем конструктивен диалог с Министерство на земеделието и храните, до момента те остават неуспешни. Нещо повече, дори след започналите вчера активни протестни действия, инициирани от 24 организации, Министерството на земеделието и храните не взема отношение и не заявява готовност да седне на масата на преговорите, както и да обясни защо определянето на политики, обсъждането на законодателни промени и договарянето на допълнително подпомагане, не се осъществява с всички представители на сектора.

Ето защо от днес, 6.02.2024 г. Български фермерски съюз се присъединява към протестните действия на колегите си, с цел незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието, включително с призив за оставка на министъра на земеделието г-н Кирил Вътев, който чрез своите действия и бездействия не само не успя да постигне поставените пред него цели, но и доведе до противопоставяне и разединение сред земеделците.

Български фермерски съюз е член на най-голямата европейска земеделска организация "КОПА – КОДЖЕКА" и днес председателят Георги Стоянов и зам.-председателят Преслав Борисов ще участват на срещи в Брюксел по повод протестите на всички земеделци в ЕС.

Виж коментарите (0)

Още по темата (225):
21.05.2024 Еврокомисарят по земеделие към Тахов: България е сред страните дали най-много средства на фермерите си
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл!
01.03.2024 Министърът на земеделието на среща с животновъди
26.02.2024 Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
20.02.2024 И последните протестиращи земеделци се срещнаха с премиера Денков
16.02.2024 Зърнопроизводител: Отчаянието е повсеместно
Още новини от Национални новини:
Актриса от "Братя" пазарува от битака: Това е най-прекрасното мяс...
Дори когато връстниците й броят до 12, тази хубавa бургазлийка ми...
Българите изядоха над милион и половина бургери за една година
Едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в Бълга...
Борисов: За мен е срамота да съм на един плакат с Денков
Царуването на парите в брой е към своя край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).