Българско дипломатическо дружество: Повишаване на заплащането на служителите в МВнР е важно, но не единствено условие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:15 / 06.12.2022
732
Повишаването на заплащането на труда на колегите от дипломатическите служби представлява важно, но не единствено условие за подобряване състоянието и дейността на българските дипломати в провеждането на външната политика на България и отстояване на нейните национални интереси. Това се казва в позиция на Българското дипломатическо дружество по повод стачката на служителите в Министерство на външните работи.

Ето пълния текст на позицията на БДД:

Българското дипломатическо дружество следи с внимание стачката на служителите на МВнР "За достойна държавна служба“ и по принцип се солидаризира с техните справедливи искания за повишаване на възнагражденията на дипломатите в ЦУ и зад граница. От самото създаването на БДД преди 23 години една от неговите основни цели и задачи бе именно поддържането на авторитета и професионализма на дипломатическата служба. През всички тези години БДД нееднократно и по различни поводи е вземало отношение по външната политика на страната и отделни аспекти на дейността и състоянието на МВнР и Дипломатическата служба, в това число и нейното материалното осигуряване в най-широк аспект. Не е тайна, че финансовото и материално осигуряване на работата на българските дипломати и сътрудници в задграничните дипломатически и консулски представителства значително изостава от това на техните колеги от другите държави в ЕС, а и много други държави.

Считаме, че повишаването на заплащането на труда на колегите от дипломатическата служба представлява важно, но не единствено условие за подобряване състоянието и дейността на българските дипломати в провеждането на външната политика на България и отстояване на нейните национални интереси. Това трябва да постави началото на един цялостен, задълбочен и открит процес на преодоляване на всички инертни, политизирани, волунтаристки, противоречащи на ЗДСл практики в кадровата, кариерната, квалификационната практика в МВнР и Дипломатическата служба, неглижирани през годините и променяни в интерес на всяка политическа сила, която е поемала ръководството на министерството.

Пожелаваме успех на стачните действия на служителите на МВнР и очакваме със своята дейност в защита на интересите на страната ни по света да оправдаят възлаганите на тях задачи и очаквания.

БДД и в бъдеще ще следи и реагира на всички въпроси, касаещи външната политика на България и състоянието и дейността на нейната Дипломатическа служба.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).