Българско джелато с кайсиева ракия - с награда на "Фудтех"2025 в Пловдив

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
15:18 / 27.02.2025
1539
Производители на италианско джелато взеха наградата "Избор на потребителя“ за иновативен продукт на изложението "Фудтех" в Пловдив, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" шеф Диана Димитрова - майстор джелатиер, от фирмата производител.

"В случая това е нашият вкус с български продукти – козунак с кайсиева ракия. Това е авторски вкус, който ние разработихме за един ресторант в София, но много добре се прие и от нашите клиенти и продължаваме да го продаваме много успешно. Общо взето ракията е продукт, който много добре говори на българина, независимо мъже или жени, и много, много често виждам светнали погледи, но не от ракия, а от радост, че има такъв продукт", добави Димитрова.

"Характерното е, че изобщо има алкохол в сладолед. Това е нещо необичайно като комбинация, било то и за италианското джелато, било и за сладоледа, който се прави в България. Това, което е характерно за нашите продукти, е, че нямаме готови бази и смеси и че всеки вкус го правим от нула. Т.е. ние приготвяме бриоша, слагаме ракия, захар, така че всичко, всеки вкус при нас е сам за себе си и много различен. Няма нищо подобно, да кажем, между шамфъстъка, ракията с козунака или сорбета от тиква. Правим както сорбета, така и млечни", добави шеф Димитрова.

Това е един продукт, който със сигурност не вреди. Разбира се, количеството е важно. Освен това занаятчиите правят колаборация с истински мед или с подсладител – вместо бяла захар.

"Това, което съм учила в Италия, е да балансирам всяка рецепта от нула. Т.е. аз мога да сметна въз основа на обучението, което съм преминала, от кой продукт коя съставка колко да сложа, така, щото крайният резултат да е кремообразен леден десерт. Ние не работим с готови бази и добавяне на вкусове. Всичко ни е истинско. Т.е. ако правим сорбе от тиква, взимаме тиквата, белим, печем, мелим и правим на сладолед. И става българско джелато, по италианска технология", каза още майсторът джелатиер.

Българската фирма предлага над 40 вида занаятчийски сладолед, като за част от вкусовете се ползват и ядки. Приготвят и тахани, със 100% ядка.

В Италия при обучението за джелатиери белтъците се изхвърлят, но в България не е прието да се изхвърля храна.

"Така че започнахме да правим ореховки, кокоски, френски макарон, десерти, които са изцяло с белтък и заради нашата пестеливост постепенно си станахме сладкарница", разказа още шеф Димитрова.

Фирмата обмисля да разкрие представителство в Пловдив. Засега имат само два обекта в София.

Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
23.04.2025 Папа Франциск имал намерение да се върне втори път в България
31.03.2025 Как да си направим пролетен детокс на организма - съветът на специалиста
24.03.2025 Д-р Нина Чочева: Дигиталната зависимост при децата води до апатия и нисък фокус към ученето
26.02.2025 Димитър Стафидов: Целта ни беше филмът "Милен" да е навсякъде
26.02.2025 Филмът "Милен" тръгва по кината от 1 март
20.02.2025 Винен експерт: Филмът "Вина" засили туризма към долината на Струма
Още новини от Национални новини:
Видеокадри са запечатали последните часове от живота на Магдалена...
Служители на БЧК са загиналите в катастрофата край Монтана
Синдикатите: Увеличаването на пенсионната възраст е категорично н...
Стоилка Арсова: Няма да има промени при картовите и платежните оп...
Добра новина за хората с просрочени задължения
Иван Бакалов: Звъняха ми от Първо РПУ с чуждестранен номер с код ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).