Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българското Черноморие ще обслужи 7,2 млн. туристи през лятото
Автор: Екип Burgas24.bg 11:09 / 16.06.2015Коментари (3)779
© Impact Press Group
През това лято Българското Черноморие ще обслужи 7,2 млн. туристи, от които 4,2 млн. ще бъдат чужденците, а останалите 3 милиона ще бъдат българи. Туристическият сезон обаче тръгна много слабо, като цяло в момента летовниците са малко и по морето, и в страната, коментира за "Монитор" Румен Драганов, председател на Института за анализи в туризма.

За бранша активният сезон на практика започва от днес, защото децата от основните училища излязоха във ваканция. Същинският летен сезон ще достигне своя пик в средата на юли и началото на август, когато по-голямата част от българите ще излязат в отпуска. Очаква се повечето наши сънародници да почиват в България - във вътрешността на страната и по крайбрежието. В момента цените на почивките са по-ниски спрямо миналата година, затова всички, които са заети в бранша, ще получат по-малка маса пари, отколкото са имали през 2014 г. и този спад ще бъде в рамките на 7%, прогнозира експертът. Намалението на цените по курортите е видимо, както и на допълнителните услуги, категоричен е той.

Хотелите стартираха сезона със значителни намаления в рамките на 20-25%. В момента навсякъде има занижени цени и това е предимно, защото има поевтиняване на цената на горивата като цяло и заради високата конкуренция. Около 140 нови хотела са излезли през тази година на пазара, сочи статистиката. Тенденцията оттук нататък е за намаляване на заетостта в хотелите и по-ниски цени. Външната конкуренция остава на миналогодишните нива, като там също има намаление на цените. По-ниските цени на петрола и поевтиняването на еврото са основни причини за спад в стойностите на туристическите пакети.

От средата на лятото се очаква сериозен инвеститорски интерес към туристическите обекти, които са на пазара, включително и т.нар. "лоши" имоти, които се предлагат от банките. Очаква се в рамките на една година трезорите да се отърват от обектите, за които не се плащат кредитите и са им в тежест. Политиката на Европейския съюз за съживяване на икономиката в общността също ще спомогне за този процес. В момента почти всички фирми, които се занимават с продажба и посредничество при продажба на имоти в общността, са изключително ангажирани. Това неизбежно ще се пренесе и в нашата страна от средата на годината и ще се засили през 2016 г.

"Очаквам още през сезона да има сделки с обекти, които са в добро състояние и носят стабилни доходи. Предстои да станем свидетели на вторична и третична продажба на хотели в страната. Новите купувачи ще бъдат предимно инвеститори от Европейския съюз, а от трети страни също ще има висок интерес заради валутните разлики и поевтиняването на еврото", каза още Румен Драганов.

Извън ЕС трябва да очакваме на пазара на туристически обекти предимно инвеститори от Далечния и Средния изток. Очаква се също така инвеститорски интерес с руски капитали, категоричен е експертът.

От началото на сезона до момента инспекторите на Комисията за защита на потребителите са извършили 111 проверки в туристически обекти по Българското Черноморие и са съставили 10 акта за нарушения като предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на дадената му категория, несъответствие на надписите за вида, наименованието и категорията на заведението с посочените в удостоверението и липса на цени в български левове.

"В по-голямата си част проверените обекти съответстват на изискванията на закона. Същевременно, обаче, в някои случаи сме установили и нарушения, което ни дава възможност да систематизираме тази информация и да насочим по-активно усилията си именно в посока на пропуските и онова, което най-често не се спазва- това е предоставянето на туристически услуги и осигуряването на достъп на хората с увреждания. Има нарушения, които са свързани с категоризацията, а когато напълно липсва такава, се стига до налагане на принудителната административна мярка - затваряне на съответния туристически обект." Това заяви вчера председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред националното радио във връзка с започналия туристически сезон и проверките по Черноморието.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: