Бум на лъжлив грип в страната

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:37 / 09.12.2011
2182
Зараза, която наподобява грипа, върлува из страната преди Коледа. Адено­ и ретровирусите, които го причиняват, вече циркулират навсякъде и повалят на легло хората ден след като бацилът ги е победил, съобщиха общопрактикуващи лекари вчера.

Истински бум на болестта има у нас. Случаите на заразени нарастват лавинообразно, не скри главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. По 4000 души на седмица отчитат джипитата. Болните в действителност обаче са много повече, тъй като не всички ходят на лекар и до последно карат на самолечение, обясни д-р Кунчев.

Фалшивият грип не е смъртоносен, само в редки случаи създава усложнения от пневмонии например, но е изключително упорит и преминава трудно, обясниха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Епидемията от същински грип обаче ще започне в България в края на януари, а не по Нова година, както първоначално прогнозираше Световната здравна организация, каза още главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. По няколко случая на болестта вече са засечени във Франция, Германия, Дания и Швеция, посочи той.

Очаква се грипът у нас да е същият като миналогодишния, но някои от щамовете му вече ще са се кръстосали с други.

Както и през миналата зима у нас ще върлуват "Калифорния АH1№1" (пандемичен, популярен повече като свински), "Пърт H3№2" и "Бризбейн".

Затова и ваксините, които хората все още могат да си сложат, са съобразени с тях, уточни националният консултант по вирусология проф. Мира Кожухарова.

По думите є преболедувалите свинския грип миналата година имат известен имунитет. Ако те общуват с болни хора, заразени със същия щам, може и да не се разболеят повторно.

Въпреки това епидемиоложката ги съветва да не разчитат на този имунитет, тъй като вирусът на свинския грип е нов, само на един сезон, и все още не е ясно за колко време важи създадената устойчивост към него на организма. Освен това има много хора, които миналата година са прекарали грип на крак, вероятно и свински, но не знаят, тъй като не всички са давали проби за изследвания. Затова проф. Кожухарова препоръчва на всички хора да се имунизират срещу инфекцията.

От вчера Министерството на здравеопазването пусна безплатните лекарства срещу свинския грип. Медикаментите се получават от джипитата, които пък ги предоставят без пари на пациентите си, обясни д-р Ангел Кунчев.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).