Бургас впечатли ценителите на културата с три събития в НДК

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:39 / 21.05.2021
824
Едни от най-ценните платна от фонда на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски“ вече са подредени в изложбената зала на Националния дворец на културата и ще бъдат на разположение на ценителите до 15 юни.

Културен Бургас гостува в НДК на 20 май с три събития: изложба, поетична вечер и документален филм за творчеството на Христо Фотев.

Експозицията бе открита от директора на борда на НДК Борислав Велков, а поздравителен адрес от името на министър проф. Велислав Минеков прочете д-р Аксиния Бутева – началник на отдел "Музеи, галерии и визуални изкуства". На откриването присъстваха изп. директор на НДК Ангел Митев, зам. кметът на община Бургас Диана Саватева, директорът на дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" Екатерина Джумалиева, художници, представители на културните среди, ценители.

Събитието е посветено на 40-ата годишнина от създаването на НДК и 75-ата годишнина от откриването на БХГ "Петко Задгорски“, 55 от които тя е в сградата на бившата синагога.

Експозицията, в която са включени картини на знакови артисти, творили през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век - Георги Баев, Генко Генков, Атанас Яранов, Георги Божилов, Емил Стойчев и Иван Вукадинов, представи директорът на бургаската галерия Георги Динев. Той подчерта, че авторите от експозицията и поетът Христо Фотев работели в един и същ времеви отрязък, което провокира паралели между творчеството им.

Откриването на изложбата бе предшествано от литературно събитие, посветено на Националната награда за поетична книга "Христо Фотев“.

Ръководството на НДК и представителите на община Бургас обсъдиха възможностите за бъдещи съвместни прояви, включително и представяне на престижния институт в морския град.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).