Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургаска организация иска промяна на Закона за защита на животните
Автор: Екип Burgas24.bg 15:40 / 26.03.2010Коментари (2)1593
©
Фондация "Приятели на животните Бургас" се включи в петиция за промяна на Закона за защита на животните. От фондацията призовават всички да се обединим, за да не се случват безнаказано подобни деяния. Ето и самата петиция, изпратена до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание, всички парламентарно представени партии, кметове, неправителствени организации, медии:

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ
за промяна на Закона за Защита на Животните


Стартира на 24/03/2010

Ние, българските граждани, настояваме за незабавен отговор на въпроса
Кога ще бъдат прекратени безнаказаните жестокости към животните в България?


В България, ако някой отреже лапите на здраво куче с две голи ръце и нож, не носи никаква наказателна отговорност. Ако убие животно чрез чупене на гръбнака и със сатър, не носи никаква наказателна отговорност. Ако осакати животно и го остави да агонизира по особено жесток начин, не носи никаква наказателна отговорност.

Финансова глоба в случай, че животното има собственик и извършителя е доказуем. Дали това е достатъчно? Защото ако е, то подобни издевателства над живи същества няма да се случват толкова често. Примерите по горе са реални истински случаи. Ако извършителите са заплашени от затвор, дали ще си позволяват да посягат на животни дори не с цел убиване, а с цел мъчение? Човек способен на това, не се ли счита за човек, опасен за обществото като цяло? Ако някой може да държи куче и докато то реве от болка да му реже лапите това дали е психически здрав и не-агресивен човек? Не!

Ние, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ
Ние, ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА НАСТОЯВАМЕ ЗА:


• Незабавно преработване на Закона за Защита на Животните и Закона за Ветеринарномедицинска Дейност в частите им за глобите и реалното изпълнение на предвидените в него санкции. Въвеждане на специални състави в Наказателния кодекс, които да отчетат особената степен на обществена опасност на деянията свързани с изключително жестоки (произволни и агресивни) мъчения на животни (домашни, безстопанствени и диви). При особено тежки случаи или при повторност наказанията да са от 1 до 5 години затвор. Тези предложения отразяват разбирането на общоевропейските законодателства, че хуманното отношение към животните е част разбирането за нормално обществено поведение. Затова отклонението от това поведение, което е извършено с особена дързост и жестокост трябва да се наказва строго, за да не се допуска подобни прояви. При повторно извършване на престъплението от същият човек - втората присъда да е удвоена на първата.

• Прозрачност при усвояване на всички постъпващи средства от наши и чужди спонсори по програмите за издръжка и лечение на животните.

• Поощрение на отделни граждани и/или организации, които да се заемат с приютяване и отглеждане на съществуващите в момента бездомни животни. Поощрителните мерки могат да включват: малки суми, които се отпускат целево за храни и медикаменти за приютеното животно. Да бъдат задължени да полагат съответните медицински грижи за животните - кастрация, обезпаразитяване, лечение при нужда. Поетите от тях задължения да се контролират от съответните органи - общинските съвети и инспекторатите към тях.

• Създаването на Зоополиция в 5 регионални точки в страната. Пример: един в Северозападна България; един в Североизточна България; Югозападна България; Югоизточна България; Централна България. Служителите да следят за прякото изпълнение на ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ и ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНАРНО - МЕДИЦИНСКА ДЕЙНОСТ. Да организират ежемесечно патрули до различни обекти, по време на които да следят за наранени/болни/малтретирани животни. Освен налагането на глоби, в техните правомощия да се предвиди отнемането на животни, отглеждани по неподходящ начин. Подходящият начин е дефиниран в европейските и световни модели на хуманно отношение към животните, което възприемане е жизнено необходимо за едно цивилизовано общество.

• Денонощно открита национална телефонна линия на Зоополицията, на която гражданите могат да сигнализират за нередности и/или проблеми. Зоополицията да разполага с помещения във всеки от гореизброените региони, където да има оборудване с възможност за лечение и оказване на помощ на наранени животни, както е в САЩ, Австралия и Европа.

• Съдебна отговорност за стопаните на животни, нападнали и причинили телесни повреди на други животни.

• Съдебна отговорност за хората, които изоставят или малтретират животни (кое се счита за малтретиране?), както и за тези, които не полагат необходимите грижи за животното, което стопанисват - обезпаразитяване, лечение при нужда, изхранване.

• Определяне достатъчно места, предназначени за разхождане на домашни любимци в жилищните квартали, парковете и градинките.

Всички наши искания са напълно законни и съобразени със съществуващото понастоящем в Република България законодателство. Единственото, което искаме, е тяхното изпълнение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на viko
премахни филтъра

0
 
 
Само да поясня-снимката по горе е истинска,това е реална случка.Това нормално ли?Един психически здрав човек способен ли е на такава жестокост?Та въпросния човек може да стори това и на човек.Този човек има нужда от психиатър.Крайно време убийството или малтретирането на животни да бъде инкримирано.Нямам думи!Погледнете очите на животното на снимката,с какво го е заслужило?!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: