Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургаски депутат: Глобите за нарушения, свързани със замърсяване на въздуха, ще отиват при засегнатите общини
Автор: Екип Burgas24.bg 10:17 / 14.12.2018Коментари (0)2409
© Burgas24.bg
“Със заложените промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух се въвеждат допълнителни мерки за подобряване качеството му. Наложените глоби и санкции на оператори, с издадени комплексни разрешителни, причинили замърсяване на атмосферния въздух, ще постъпват по сметката на засегнатата община. Това предложение, което направихме с колеги от ГЕРБ, беше подкрепено при разглеждането на промените на второ четене в парламентарната екокомисия. По-ясно се определят отговорностите на институциите за чистотата на въздуха. Битовото отопление с твърди горива е основна причина за наднорменото замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици. Затова се въвеждат норми за качество за ограничаване съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите. Контролът при продажбата, опаковането и етикетирането nа такива горива ще бъде осъществяван от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)". До три месеца след приемането на закона, трябва да бъде приета наредба, в която да бъдат заложени конкретните изисквания и правила“. Това коментира председателят на парламентарната комисия по околна среда и водите Ивелина Василева. Следващата седмица предстои промените да бъдат разгледани на второ четене в зала. 

Тя поясни, че важен момент е разграничаване на отговорностите на всички държавни органи и органи на местното самоуправление по отношение опазване чистотата на атмосферния въздух. "Конкретизират се отговорностите на кмета и общинския съвет при разработването на програмите за КАВ, оперативните планове за действие, предприемане на мерки за създаване на зони с ниски емисии, управление на трафика и ограничаване на употребата на битово гориво, както и управление на общинската инфраструктура и дейности. Разписани са отговорностите на МОСВ по отношение на промишлените източници и трансграничните замърсявания и органите на МВР и Министерство на транспорта, информационните технологии, които при явно нарушаване на качеството на въздуха могат да спират от движение моторни превозни средства. Така се елиминира противоречието кмет да е отговорен за осигуряване чистотата на въздуха, а същевременно друг орган да контролира определени източници на емисии, които допринасят за влошаване качеството на въздуха“, допълни народният представител.

Бургаският депутат коментира, че няма да се глобяват кметовете в случаи на трансгранично или промишлено замърсяване. Този текст е вече прецизиран, като санкции на кмета на съответната община се налагат, когато е налице действие или бездействие от негова страна, в рамките на правомощията му.

Ивелина Василева е категорична, че обсъжданите промени са важни и засягат актуалните в момента дебати за чистотата на въздуха.

"Законът дава решения, трябва да се работим, за да защитим здравето на българските граждани и законодателните мерки са един от начините за това. Всички искаме да дишаме по-чист въздух,няма различни мнения по този въпрос. Имаше дебати след първо четене в зала и прецизирахме текстовете, свързани с отговорностите на местната власт. С колегите ми от ПГ на ГЕРБ подкрепяме промените, защото те засягат дългосрочни мерки“, допълни Василева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: