Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургаският апелативен съд: 4 години затвор за Дончо, който уби в катастрофа млад мъж на бул. "Тодор Александров" и избяга
Автор: Иван Сотиров 11:45 / 18.03.2021Коментари (0)1202
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди присъда от четири години "лишаване от свобода“ на Дончо Т. от гр.Бургас за причинена катастрофа със загинал човек.

На 11 ноември 2014 г. около 9.10 ч. на бул. “Тодор Александров“ в гр. Бургас, в участък от пътя между кръстовището на бул. "Тодор Александров“ и ул.“Спортна“ и пътен възел "Юг“ при управление на моторно превозно средство л.а. "Мерцедес“ С 250 Дончо Т. нарушил правилата за движение, предизвикал ПТП и по непредпазливост причинил смъртта на Марин М. Мъжът е управлявал автомобила с превишена скорост около 134 км./ч. и се движил в опасна близост, неспазвайки дистанция с движещият се пред него в същата лента лек автомобил "Алфа Ромео“ 156, управляван от Марин М. В резултат на тези действия Дончо Т. ударил л.к. "Алфа Ромео“, който изгубил устойчивост на пътя, навлязъл в дясната лента за движение, блъснал се в движещия се по посоката му на движение специален автомобил "Отойол“ и излязъл извън платното за движение. Вследствие на причинената при катастрофата черепно-мозъчна травма водачът на л.а "Алфа Ромео“ Марин М. е починал. След деянието Дончо Т. е избягал от местопроизшествието.

Окръжен съд – Бургас е наложил ефективно наказание от 4 години при първоначален общ режим. Подсъдимият, чрез неговия защитник, е обжалвал присъдата си пред Апелативен съд – Бургас.

В решението си апелативните съдии са посочили, че след извършен собствен анализ и оценка на всички доказателства, изслушване на всички експертизи, от досъдебното производство, които не са били приобщени от първоинстанционния съд и след проведеното въззивно съдебно следствие са намерили жалбата на подсъдимия Дончо Т. за неоснователна, а атакуваната присъда на Бургаския окръжен съд за правилна и законосъобразна.

Въззивният състав е споделил извода на първата инстанция, че при управлението на автомобил "Мерцедес“, подсъдимият съзнателно е допуснал нарушение на правилата за движение по пътищата тъй като се е движил с превишена скорост при ограничение от 80 км/ч. Тази превишена скорост той е поддържал в участъка от кръстовището на бул. "Т.Александров“ с ул.“Спортна“ до мястото на произшествието, като се е движил в опасна близост с автомобила на пострадалия и е допуснал удара, довел до смъртта Марин М.

Магистратите са приели, че подсъдимият е действал виновно при форма на вината "несъзнавана непредпазливост“, тъй като макар и да не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици е бил длъжен и е могъл да ги предвиди.

Апелативните съдии са отбелязали в акта си, че Дончо Т. визуално е възприел това, което се е случило с автомобила на пострадалия и въпреки това е продължил в посока към к-с "Меден Рудник“. Трима свидетели са успели да заснемат л.а "Мерцедес“, настигнали са го и са заявили на подсъдимия, че заради него има ПТП с вероятно загинал човек. Водачът обаче е отговорил с агресия-насочил автомобила на заден ход срещу тях, което е принудило единия свидетел да удари задното стъкло на л.а. "Мерцедес“ и да го счупи, и незабавно след това Дончо Т. форсирал колата си и потеглил в неизвестна посока. Върнал се на местопроизшествието значително по късно – след около час, и то след съвет на негов приятел - полицейски служител. Действията на подсъдимия категорично очертават хипотезата на участник в ПТП, който е избягал от местопроизшествието, е подчертал въззивният състав.

Втората инстанция е намерила размера на наказанието за съответен на целите на наказанието и на конкретната степен на обществена опасност на престъплението и на дееца.

Определеното наказание е съобразено и с обстоятелствата, че пострадалият водач също се е движил с многократно превишена скорост и съзнателно е участвал в импровизираното "състезание“ между двата автомобила, младата възраст на подсъдимия, като и факта, че и преди той е бил санкциониран по административен ред за нарушение на правилата на движение по пътищата, включително за превишаване на допустима скорост и неспазване на безопасна дистанция.

Решението на Апелативен съд – Бургас може бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на Република България в 15 дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: