Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургаският съд остави зад решетките българин, издирван в Италия
Автор: Иван Сотиров 11:41 / 01.06.2020Коментари (0)771
© Burgas24.bg
49-годишният бургазлия Н.И., издирван от съдебните органи на Република България с две издадени Европейски заповеди за арест /ЕЗА/ ще остане задържан под стража до разглеждане на делата за изпълнението на ЕЗА. Апелативен съд – Бургас потвърди обжалваното определение на окръжните съдии, с което спрямо Н.И.е взета най-тежката мярка за неотклонение.

С двете Европейски заповеди за арест, издадени на 12.02.2020 г. от заместник главен прокурор на Главна прокуратура към Апелативен съд в Рим, се иска за предаване на Н.И. за изпълнение на наказание "лишаване от свобода“, с общ остатък за изтърпяване деветнадесет години, съгласно влезли в сила съдебни решения по проведени срещу него наказателни производства.

Първото от тях е било за общо десет престъпления, между които организирана престъпна група, съучастие в умишлен банкрут, подаване на неверни данъчни декларации с цел укриване на данъци върху доходите и ДДС, укриване и унищожаване на счетоводни документи, като част от тях са извършени в условията на продължавано престъпление. Наказателно производство е приключило окончателно с осъдителен съдебен акт срещу Н.И., с който му е наложено наказание шестнадесет години лишаване от свобода.  Второто наказателно производство е проведено по обвинение за умишлен банкрут, за който след съответното съдебно разследване с окончателен съдебен акт му е наложено наказание три години лишаване от свобода.

В настоящото съдебно производство от значение за вида на прилаганата мярка за неотклонение се явява само наличието или липсата на опасност от укриване и обезпечаване  присъствието на исканото лице по време на провеждане на съдебното производство за разглеждане на Европейската заповед за арест. В случая  апелативните съдии приемат извода на първоинстанционния съд, че липсват достатъчно доказателства, които да убедят съда, че  Н.И. ще бъде успешно мотивиран и възпрян да не се отклонява от адреса на обичайното си местопребиваване в Р България – гр. Бургас, до приключване на производството по ЕЗА. Налице е реална опасност той да се укрие, за да осуети изпълнението на наложените му наказания. Тежестта на наложените наказания,а именно общо деветнадесет години "лишаване от свобода“, в достатъчна степен обосновават реалната опасност от укриване. Въззивният състав се позовава на практиката на Съда в Страсбург от Решението по делото "Илийков срещу България“, в което ЕСПЧ е посочил, че строгостта на предвиденото наказание за престъплението, предмет на обвинението, е съществен елемент при оценката на риска от укриване и сериозните обвинения дават основание на властите да приемат, че такъв първоначален риск е налице.

Реалната опасност от укриване, се извежда и от посочените в ЕЗА обстоятелства, че Н. И. е бил уведомен за водения срещу него съдебен процес в Италия и въпреки това не е взел участие в него. Вместо това, е поискал чрез защитника си обжалване на съдебното решение от първата инстанция и е продължил да се укрива от италианските власти.

Поради това искането в жалбата за вземане на по-лека мярка за неотклонение, а именно "домашен арест“ се явява неадекватна и необезпечаваща в достатъчна степен интересите на правосъдието, посочват апелативните съдии.

Бургаският апелативен съд е намерил, че взетата от първоинстанционния съд мярка за неотклонение е адекватна и единствено гарантираща, че исканото лице няма да се укрие и да осуети разглеждането на двете  дела по същество, както и предаването му на италианските органи на съдебната власт при евентуално уважаване на ЕЗА

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: