Бюрото за контрол на СРС: Не е имало незаконни подслушвания през 2020 г.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:30 / 18.02.2022
653
През 2020 г. не е имало незаконни подслушвания. Това показва докладът на Бюрото за контрол на СРС-тата, приет от парламентарната комисия за контрол на службите, съобщава БНТ.

В него е описано, че исканията и разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства са намалели спрямо предишни години. По-малко са и отказите. Отбелязано е, че контролът е станал по-ефективен, а заявителите - по-прецизни.

Най-много заявления за СРС са подадени от Специализираната прокуратура за разследване на организирани престъпни групи и съответно най-много разрешения за прилагане е издал Специализираният наказателен съд.

И управляващи, и опозиция определиха доклада като обективен.

"Приключва митът за незаконните подслушвания през 2020 г. на всички протестиращи граждани, политици и журналисти", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От своя страна депутатът от ИТН Николай Радулов изтъкна, че СРС-тата може да са били законни, но в голямата си част са били разрешени специално за протестите от председателите на Специализираните съдилища.

Миналата година Прокуратурата се самосезира по медийни публикации за незаконни подслушвания на граждани, участващи в протестите през 2020 г.  За подобни незаконни действия потвърди лично и служебният министър на МВР Бойко Рашков. Същата информация излезе и от и служебният министър Стефан Янев.

През юли Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването за това дали са били подслушвани политици и прекрати образувано досъдебно производство за извършено престъпление, тъй като не са намерени доказателства за незаконни действия.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бизнесмен от морето: Няма хора за работа, тъпоглави не се поддава...
Борисов: Поговорката "Готви се за война, ако искаш да живееш в ми...
Обявиха ареста на Георги Георгиев за незаконен
Прокуратурата обвини Кирил Терзиев, след като Светлана Гущерова с...
Съдът прекрати и върна на прокуратурата делото за трагедията в ту...
Военна техника ще премине през България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).