ЦИК към гражданите: За избори 2 в 1 се гласува само с една карта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:54 / 14.11.2021
599
ЦИК дава брифинг с подробности за това как протича изборният ден от началото му до този момент. Във всички СИК в страната и в чужбина изборният ден започна спокойно, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Имаме получени сигнали за избиратели, които гласуват веднъж с една карта и след това изискват втора карта за гласуване.

Искам да обърна внимание, че първата възможност при гласуването с машината е избори 2 в 1 и натискайки това поле, избирателят може да гласува и за двата вида избори, подчерта Матева. С предоставяне на втора карта избирателят може да повтори гласа си, допълни тя.

Във връзка с изявление на премиера Стефан Янев, че разписките ще се броят контролно само като брой, Матева обясни, че решението на ЦИК е СИК-овете да броят гласовете подадени чрез машините от контролните разписки по партии и коалиции, без да се броят преференциите.

Днес гласуваме в 13 219 избирателни секции, от тях подвижни са 339, в болници и социални заведения има 167, 175 са мобилните секции за карантинирани и в местата за задържане има 12 секции.

В 32 секции е преустановено машинното гласуване заради проблеми с машините и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини.

Само 32 жалби и сигнали са постъпили до момента, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи, което обаче е извън правомощията на ЦИК, допълни Матева.

Тя обясни, че в някои секции е имало проблеми с машинното гласуване във връзка с използването на определен тип дезинфектант за екрана на машината и гел за дезинфекция на ръцете на избирателите, което обаче затруднява работата на тъч скрийна на машината. По тази причина устройствата трябва да се дезинфекцират само с до 75% етилов спирт.

Нормално протича изборният ден в чужбина. Засега никъде няма образувани опашки.Единствено една секция в Окланд, Нова Зеландия, не е отворила заради влошена пандемична обстановка. 750 секции работят. Единственият проблем, който се решава в крачка, е отсъствието на членове на СИК.

Има сигнал затова, че кандидат за депутат е посочил за коя кандидат-президентска двойка е гласувал.

СИК могат да дават само технически инструкции как се работи с машини, но без да виждат екрана с вота на гласоподавателя, заявиха от комисията на въпрос на БНТ за масово помагане от членове на СИК към избирателите в Турция.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3144):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).