COVID-19 е на път да унищожи традиционния 8-часов работен ден

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:37 / 11.02.2021
789
COVID-19 е на път да унищожи традиционния 8-часов работен ден, както го познаваме. Tова показват актуални проучвания, според които все повече компании изплащат заплати според свършената работа. На места пандемията въведе и 4-дневна работна седмица.

Димитър Бозов работи в чуждестранна компания за тютюневи изделия като финансист. Пандемията налага да премести работното си място вкъщи. Неочакван бонус за Димитър се оказват по-високите резултати, които постига, заради спокойствието и уюта на дома си.

"Може да разполагаш повече с времето си, не си притиснат, не ти се налага да си с много хора на едно място, което, освен зараза, както е с COVID-19, допринася и за повече натоварване“, посочва Димитър.

Проучванията на световна HR компания показват, че работата от вкъщи е повишила ефективността над 30 %. И още - 76 на сто от хората оценяват положително факта, че имат контрол над графика си, а  75 процента не искат да се връщат в офиса.

"Въпреки че традиционно работодателят си фантазира, че служителят вкъщи си почива, скатава се, няма кой да го наблюдава и той си прави, каквото си иска - май се оказа точно обратното“, твърди Ирина Йончева, ръководител отдел "Човешки ресурси" в HR компания.

Затова един от обсъжданите модели е работа без фиксирано работно време.

"Този пазар на труда, който го познаваме с фиксирано работно време – от 08:00 до 17:30 часа вече няма да има значение. Защото все по-често ще прибягваме до това да си отчитаме работното време гъвкаво – даже не до час, а до минута“, категоричен е икономистът Румен Гълъбинов.

Нагласите на служителите към идеята за работа без фиксирано време също са положителни, съобщава Нова тв.

"Защо трябва да стоиш осем часа, ако в тях работиш само пет, да речем“, пита Димитър Бозов.

Въвеждането на 4-дневна работна седмица е друг от хипотетичните модели на работа. Но е възможно да е по-трудно приложим. "Четири дни искам да си купя хляб, останалите три – не искам. Просто трябва да се види как да се намести моделът“, твърди HR експертът.

Според икономисти обаче краят на пандемията няма да промени новите тенденции на трудовия пазар и поне една трета от персонала на фирмите, ще остане на дистанционна работа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).