COVID-19 засегна най-силно наемите в Пловдив и Стара Загора

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:33 / 06.10.2020
1569
Пандемията от COVID-19 не доведе до сътресение на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора. Това стана ясно по време на онлайн дискусия, посветена на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, която се проведе на 5 октомври и се излъчи на живо в сайта на Imoti.net и в социалните мрежи на медията. По време на извънредното положение експертите отчитат спад на сделките с имоти, но още в края на май броят им започва да нараства. Най-сериозно негативно влияние коронакризата оказа върху наемите, смятат брокери. Причината е, че и двата града са средище на студенти, които заради COVID-19 преминаха към онлайн обучение.

Статистиката показва, че през първото тримесечие на 2020 година търсенето и предлагането на жилища в Пловдив и Стара Загора е намаляло с около 10% спрямо същия период на 2019 година.

"През април – юни сделките в Пловдив са били 2988, докато през същия период на миналата година са били сключени 3707 сделки. Това е нормално, тъй като през второто тримесечие нямаше огледи, на база на които да се стигне до реализиране на сделки“, обясни Анна Димитрова от агенция "Омега-А“.

В Стара Загора още с края на извънредното положение интересът към имоти се възвръща, като броят на сключените сделки през април, май и юни са 1216, което е с близо 400 повече спрямо същия период на миналата година.

"Клиентите вземат по-бързо решенията за това дали да сключат сделка“, отбеляза още Димитрова по време на онлайн дискусията на Imoti.net.  

По отношение на цените на имоти в Пловдив и Стара Загора експертите са категорични, че динамиката, която се наблюдава на пазара, не може да бъде предпоставка за застой или намаляване на цените, защото и в двата града търсенето на жилищата е по-голямо от предлагането.

Брокерите не прогнозират драстични промени на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора до края на годината. Експертите са категорични, че банките са ключов партньор на имотния пазар, а ниските лихви провокират повече хора да решат да придобият собствено жилище.

От "Пощенска банка" също потвърдиха, че по време на извънредното положение интересът към банкови ипотечните кредити е намалял, но в периода юли-септември търсенето на банкови инструменти за финансиране се е повишило.

"Клиентите, които са планирали да купят имот, които не очакват в близко бъдеще доходите им да се променят, ще направят тази стъпка“, обясни Даниела Иванова, началник отдел "Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка.

Данните на банката показват, че хората, които възнамеряват да закупят собствен дом са млади, с високи доходи, които търсят жилище около 80 кв.м.

От Пощенска банка предлагат ипотечни кредити с опция "Флекси“, която позволява на клиентите два пъти в годината да намалят вноската си наполовина. Друга възможност е кредит с фиксирана лихва за целия период.

"Имаме 29% ръст на продажбата на жилищни кредити спрямо миналата годината. Средната сума на кредита леко се повиши, въпреки COVID-19“, заяви още Иванова в разговор с водещия на онлайн дискусията – Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

В Стара Загора ръстът е по-малък от този в Пловдив, а клиентите купуват предимно старо строителство – от преди 2015 година. По отношение на строителството, COVID-19 не само, че не е оказал негативен ефект, но дори се наблюдава нарастване на строителната активност спрямо 2019 година.

"През първите месеци на годината издадените разрешителни за строеж в Пловдив са по-малко спрямо миналата година, но това е очаквано с оглед на извънредното положение. Но при броя на започналите строежи отчитаме голям ръст“, заяви Мартин Драгоев, директор "Инвестиции и продажби“ в Галакси Инвестмънт Груп и член на Национална асоциация на строителните предприемачи.

Не така стоят нещата при наемите на индустриални имоти и складови площи.

"През март, април и началото на май при наемите на складове се наблюдаваше почти 90% спад. Активни откъм търсене останаха само складовите площи до 250 кв. м. за складове за бързо оборотни стоки, логистични и куриерски фирми. Производствените площи отчетоха много сериозен спад, почти останаха извън търсенето на пазара“, коментира Атанас Ласков управител на Индустриални имоти – Пловдив, член на БГСКЛАД.

По отношение на покупки и продажби на складове и индустриални площи експертите отчитат ръст 10-15%. Относно търсенето на градски складове, Ласков заяви, че този тип пазар все още не е добре познат в България, но пък е ниша, която скоро ще придобие популярност в България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (78):
04.02.2024 Нов завод ще произвежда 10 000 автомобила годишно в България
11.11.2023 Финансист №1 към бизнеса: 2000 евро заплати! Управител: Друг път!
30.04.2023 Най-голямата индустриална зона в България край Пловдив страда от липса на кадри, стартовата заплата е 1400 лева
21.12.2021 Министър Даниел Лорер оптимист за икономически растеж
18.03.2021 Голяма гръцка фирма се оттегли от България
06.02.2021 Ето защо Osram са продали завода си край Пловдив на мощни американци!
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).