Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:44 / 14.01.2022
837
Бившият главен прокурор и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров вече е с отнет допуск до класифицирана информация, съобщава bTV. Срещу него се води разследване от ДАНС.

Вчера стана ясно, че бившият Обвинител №1 планира да подаде оставка от антикорупционната комисия през следващите седмици и ще освободи поста до 1 март. Официално бяха обявени лични причини.

Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация за база на данни, събрани по време на контрола за надеждност. 

"Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – трябва да показват решителни действия; всеки път, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона“, заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

По думите му данните са събирани "дълго време“, но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.

Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от КПКОНПИ, но по думите на премиера това "прави неговата работа в някаква степен невъзможна“.

"За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна“, коментира Петков.

Той изрази надежда, че вчерашният анонс за оставката на Цацаров и днешното отнемане на допуска не са свързани.

Кирил Петков подчерта, че мнението му за главния прокурор Иван Гешев съвпада напълно с това на управляващата коалиция, която с декларация в парламента днес поиска Обвинител №1 да се оттегли.

"Вече доверието – явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, вече е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури“, заяви министър-председателят.

Той е убеден, че НС ще работи по законодателни промени, "за да дадем нов облик на българската прокуратура“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Сняг заваля и на Витоша
Един милион българи стегнаха куфарите и тръгнаха на път през почи...
Турски тираджия се опита да прекара през ГКПП "Лесово" 6230 сексу...
Слабото място на хиляди шофьори
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...
Зимата се завърна у нас, заваля обилен сняг


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).