Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цеков за Васил Терзиев, кандидат за кмет на София: Това за мен е един "TikTok" кандидат
Автор: ИА Фокус 15:12 / 11.07.2023Коментари (0)753
©
Васил Терзиев в частния сектор има своите мениджърски достижения и то доста сериозни. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика. 

Политиката и управлението са нещо много по-различно, а и много по-сложно от управлението и на най-гигантската корпорация в света, смята Цеков.

"И в политиката, и в управлението първо не важи с такава сила командно-административния метод, там ролята на управлението в една демокрация е да постига съгласуване на различните интереси по пътя и на дискусиите, и на различни формати на вземане на решения и обсъждания, и заедно с това огромно значение, да не кажа водещо, играят ценностните нагласи на хората. Защото в управлението на това високо ниво, кмет на София, това е практически четвъртият по политическо значение пост в държавата след президента, премиера и председателя на парламента, хората трябва да виждат ценностите и идеите, в които вярват. И затова подобни изказвания, като това на г-н Василев, са само поредното свидетелство за нулевия политически капацитет на тези хора и познания. Те просто гледат на държавата като частна фирма", добави Цеков.

Според него скандалът за Васил Терзиев, кандидат за кмет на София, вече се разрази в публичното пространство достатъчно и му носи едно много сериозно морално-политическо бреме. Той не влече със себе си непременно отговорност за него, като техен потомък, ако се занимава, както и досега се занимавал в частния сектор, или в друга сфера: изкуство, наука, спорт, където и да било. Тогава поставянето на въпроса за произхода му би било неуместно, и в целия свят е неуместно.

"Но в целия демократичен свят, и в България, има една сфера, в която подобен произход, когато се свързва с опорни хора на един антидемократичен режим, репресивен апарат, когато подобен потомък на такава фамилия, израсъл в тази фамилия, когато предяви претенция за власт и за участие в политиката, това вече е нещо съвсем различно. Тогава точно този произход има огромно значение. И предстои да видим как гражданите на някогашната "Синя София“, потомците на всички онези, които са в една или друга степен били потиснати от режима, били са ограничавани в своето развитие за сметка на привилегированите номенклатурни кадри и т.н., ще реагират на подобна кандидатура", добави Борислав Цеков.

Аз не знам какви политически и идеологически възгледи има г-н Терзиев. Той никога не е заемал политическа позиция по даден въпрос, не се е борил за демокрация, не се е борил за свобода срещу несправедливост. Доколкото четох, тук последните години едва, 30 години по-късно, той бил участвал с плакат на един митинг в защита на Кирил Петков след като по легитимен конституционен ред правителството на Кирил Петков с вот на недоверие беше отстранено от власт. Това е единствената му политическа изява, и аз по нея не мога да седя за неговите възгледи.. 

Не останах с впечатление, че той има някакво задълбочено познаване по принципна политиката и управлението, и в частност на проблемите на София, начина, по който ще се реши. Това за мен е един "TikTok“ кандидат с "TikTok“ фрази, написани от някой друг, наизустени старателно се сричат пред медиите, но очевидно липсва познаване, очевидно липсва разбиране. Мисля, че София ще сбърка много, ако провери съдбата на града в подобни ръце. 

  

София винаги е избирала хора с подчертано желание и принадлежност към демократичната кауза. И винаги, то е и клише даже за София – че София червен кмет не може да избере. Е сега за пръв път, макар и със син етикет, ни предлагат, опитват се да ни предложат не червен, а кърваво-червен кандидат.



Още по темата: общо новини по темата: 494
05.04.2024 »
27.02.2024 »
16.01.2024 »
08.01.2024 »
03.01.2024 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Абитуриентски балове
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: